Košare
Screenshot YouTube

 

Aleksandar Vulin

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vulin, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Film "Ratne priče o Košarama", posvećen hrabrosti dečaka na odsluženju vojnog roka, vojnika i oficira Vojske Jugoslavije koji su dali život za odbranu otadžbine biće prikazan na RTS 9. aprila, na dan početka jedne od najsurovijih i najtežih bitaka u novijoj srpskoj istorijia, u kojoj je poginulo 108 vojnika.

Na promocij filma u Domu Vojske Srbije o toj borbi dugoj 76 dana, u kojoj je učestvovalo 1.500 pripadnika VJ, a za koju preživeli kažu da je bila pakao na zemlji, ministar odbrane Aleksandar Vulin je naglasio da kopnene intervencije tokom bombardovanja SRJ 1999. nije bilo upravo zbog borbenosti tih ljudi.

"Kopnene intervencije nije bilo zato što je agresor video kakav ga otpor čeka. Sve priče da je falila politička podrška, da nisu mogli da se dogovore...nisu istina. Jedina istina je da su ti ljudi pokazali kakav bi otpor dala VJ i zato su odustali", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, "Ratne priče o Košarama" svojevrsni su spomenik svima koji su zauvek ostali na braniku zemlje, onima koji su preživeli, ali i jednoj vojsci i jednom narodu.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

"Film je morao da bude snimljen mnogo ranije, na nama je da se bar kroz njega delimično odužimo svima koji su poginuli na Košarama, ali i onima koji su preživeli", rekao je Vulin.

Naveo je da je film "dokaz o tome koliko smo kao narod bili istiniti i pravedni, o hrabrosti naših heroja u vreme kada su umirali i kada su zbog filma prolazili kroz sva ta stradanja".

Ministar je najavio da će insistirati da film vide i sve školske generacije "da bi znali u kakvom narodu su rođeni, da vide istinu koja ne može biti promenjena ničim što će čuti u decenjiama koje dolaze".

"Ovo je prvi put posle brojnih ratova, a te moće zemlje ih često vode, da nisu snimli ni jedan jedini film, da Holivud nije napravio nijedan film, da nisu napravili ni jednog jedinog heroja, a mi jesmo, jer smo bili heroji", rekao je Vulin.

Autorka filma Slađana Zarić rekla je da se film bavi hronologijom dogadaja koji počinju 9. aprila 1999. kada su snage OVK napale državnu granicu SRJ iz pravca Albanije, a čiji je cilj bio da se spoje sa snagama Ramuša Haradinaja.

Bitka je trajala 76 dana i završena je 14. juna kada se VJ nakon Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

Film je rađen u produkciji RTS-a i Ministarstva odbrane. Zarić je dodala da će RTS emitovati i "Priču o Paštriku", borbe koja je počela nešto psole Košara, 26. maja.

"Hronologija rata bila bi sasvim drugačija da nije bilo tih hrabrih dečaka koji su branili državu", rekla je ona.

Film sadrži svedočanstvo 70 sagovornika iz brojnih jedinica koje su se borile na Košarama, kako graničara 53. granicnog bataljona, pripadnika 125. motorizovane brigade, 63. padobranske brigade, 72. specijalne brigade, tako i dobrovoljaca.

Na konferencij su govorili, neki od njih - Ivan Dražić, Ivica Kolev i Vladimir Knežević.

"Video sam 30-40 iskidanih mladića, staza kojom su išli bila je crvena, crvena od krvi. Šuma nije postojala jer su kasetne bombe išpale drveće", mogo se čuti od jednog vojnika.

Tagovi