Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Emanuel Makron
Tanjug
Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Emanuel Makron

Tanjug

Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Emanuel Makron, Foto: Tanjug

Pristupni proces zemalja Balkana Evropskoj uniji dovoljno dugo traje i ne kosi se sa unapređenjem radnih mehanizama EU, koje traži predsednik Francuske Emanuel Makron, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel na Samitu zemalja zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa u Poznanju.

- Francuski predsednik je ukazao da mehanizmi rada u EU moraju biti poboljšani i taj stav delim, jer smatram da tu može još mnogo toga da se unapredi. To ne vidim kao odbijanje početka i napuštanje pristupnih pregovora - poručila je Merkel na konferenciji za štampu upitana da li stavovi Emanuela Makrona o budućnosti EU znače kraj procesa širenja.

Sergej Trifunović

Youtube Printscreen

Ona je istakla da se stav o potrebi poboljšanja mehanizama EU ne kosi sa procesom proširenja.

Merkel je kazala da se predsednik Makron, na sastanku o Zapadnom Balkanu, koji je održan u aprilu u Berlinu, ponudio da održi skup posvećen problemu Beograda i Prištine, kako bi se podstakao politički proces pronalaženja rešenja, ali da se u tome nije stiglo "onoliko daleko koliko je trebalo" da se on održi.

Pročitajte još:

 Istakla je da je dobro što je Francuska najavila nameru da pojača svoje angažovanje na Zapadnom Balkanu i obećala saradnju Nemačke.

Na pitanje da li moguće uskraćivanje podrške socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Ursuliu fon der Lajen, koja je imenovana za novu predsednicu Evrospke komisije, može da ugrozi koaliciju u Nemačkoj, Merkel je rekla da će kao šefica vlade učiniti sve da vlada dobro radi i da Fon der Lajen dobije "dobru većinu" u Evrospkom parlamentu.

Ana Brnabić, Angela Merkel

Alo.rs

- Ona će narednih dana objasniti svoje stavove. Razumem kada poslanici koji ne poznaju njene stavove o Evropi da traže da ih razjasni - rekla je Merkel.