Knez Mihailo Obrenović
Youtube/Printscreen
Knez Mihailo Obrenović

Youtube/Printscreen

Knez Mihailo Obrenović, Foto: Youtube/Printscreen

Druga rekonstrukcija objekta u klasicističkom stilu izvršena je pred Samit nesvrstanih u Beogradu 1961. godine na zahtev Josipa Broza Tita koji je bio oduševljen njenim položajem i lepotama prirode u okruženju.

Neposredno pre radova prvobitni konak kneza Miloša sa podrumom premešten je sa svoje autentične lokacije na nešto viši položaj u parku, pri čemu je dobio izgled tradicionalne srpske kuće sa tremom na lukovima, kao i naziv "Seoska kuća".

U posleratnom periodu vila je i dobila ime "Zlatni breg" koje i danas ima. Najveći deo nameštaja posle rata nabavljan je na
aukcijama u evropskim metropolama ili je otkupljivan od starih beogradskih porodica, dok je park nakon rekonstrukcije vile osvežen ružičnjacima i fontanom sa skulpturom "Leda sa labudom".

Zanimljivosti

Prema anegdotama zabeleženim u srpskom narodu, knez Mihailo Obrenović je, po ugledu na enleske zemljoposednike, voleo da se odmara sedeći u baroknoj gvozdenoj stolici, specijalno za njega napravljenoj, čitajući novine u hladovini parka Vile.

Knez Mihailo je bio veoma obrazovan vladar i imao je skriveni talenat – odlično je pisao pesme. Jedno od njegovih najlepših dela je i ljubavna pesma "Što se bore misli moje", nastala kao plod nedozvoljene ljubavi koju je osećao prema bliskoj rođaki. Knez, a potom i kralj Milan Obrenović bio je burnog temperamenta, slatkorečiv i sentimentalan, lako zaljubljivog karaktera. Brojne ljubavne avanture na kraju su dovele do razvoda sa kraljicom Natalijom koja je utehu i pre kraha braka i kasnije često pronalazila u mirnom okruženju Vile. U vreme kraljevskog domena u Smederevu u Vili su često organizovani raskošni balovi, koji bi počinjali "Srbijankom", nastavljali se valcerom, pa kolom kraljice Natalije.

 .