Kosovo i Metohija
Foto: Printscreen/jutjub printskrin


Pre 25 godina, romska zajednica na Kosovu i Metohiji doživela je strašne patnje tokom rata u drugoj polovini 1990-ih godina. Okolnosti u kojima su se Romi našli bile su teške, a mnogi od njih su se rasuli po Evropi, Kanadi i Americi kako bi izbegli proganjanje i nasilje.

U junu 1999. godine počelo je paljenje romskih kuća, a mnogi Romi su bili primorani da napuste Kosovo i potraže utočište u drugim zemljama. Mnogi od njih su dokumentovali svoje strahote u dnevnicima, knjigama i memoarima, svedočeći o strašnim događajima koje su preživeli.

Većina romske zajednice koja je stigla u Francusku kao žrtve rata dobila je papire koji su im omogućili ostanak i pokretanje novog života. Neki su dobili politički azil, drugi status izbeglica, a neki su čak stekli državljanstvo. Osnovane su brojne nevladine organizacije koje neguju romsku kulturu i tradiciju, a među njima se ističe Unija Roma s prostora bivše Jugoslavije u dijaspori.

Obeležavanje Dana sećanja na stradale Rome

U francuskom gradu Troyesu održana je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na stradale, prognane i nestale Rome na Kosovu. Tribine posvećene stradanju Roma sa Kosova održane su od 12. do 14. juna, gde se razgovaralo o položaju Roma u Francuskoj i njihovim mogućnostima za snažniji razvoj zajednice. Takođe, na tribinama je prihvaćen predlog da se 13. jun obeležava kao Dan sećanja na stradale, prognane, ubijene i nestale Rome s Kosova.


Romska zajednica u Francuskoj održava međusobne kontakte i pomaže jedni drugima, a kroz nevladine organizacije neguju svoju kulturu i tradiciju. Ova zajednica je uspela da se integrira i pronađe podršku u novoj zemlji, ali se i dalje seća i obeležava stradanje njihovih sunarodnika na Kosovu pre 25 godina.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading