Priština
Foto: Alo/Shutterstock


U mrtvačnici u Prištini, prema rečima Ljiljane Krstić iz Komisije za nestala lica Vlade Srbije, trenutno se nalazi oko 300 neidentifikovanih tela, od kojih je oko 90 srpske i nealbanske nacionalnosti. Postojeća situacija ukazuje na to da je od oko 570 nealbanaca čija sudbina ostaje nepoznata na Kosovu i Metohiji, srpska Komisija još uvek u potrazi za 490 osoba čije je mesto boravka nepoznato.

- Na poslednjem radnom sastanku Radne grupe za nestala lica (Beograda i Prištine), u Ženevi, 31. januara ove godine, predali smo prištinskoj strani zahteve za pretragu terena na osam lokacija i oni nama sličan broj - kaže Ljiljana Krstić. - Između ostalog, u pitanju su lokacije oko Košara, Livačko jezero, Lugovo, Đakovica... Naši zahtevi imali su skice, koordinate, tačna mesta lokacija koja bi trebalo pretražiti jer sumnjamo da bi se na njima mogli nalaziti posmrtni ostaci. Očekujemo u skorašnje vreme sednicu Radne grupe za nestala lica, koja bi verifikovala te zahteve podnete u Ženevi.


Tragovi nestalih posle 10. juna 1999. godine

Najveći broj nealbanskih civila nestao je nakon 10. juna 1999. godine, u prisustvu međunarodnih snaga, nakon povlačenja srpskih bezbednosnih snaga. Od tog trenutka, gubi se trag za 565 ljudi, među kojima je značajan broj osoba starijih od 65, 70 pa čak i 80 godina.


Na nedavnom radnom sastanku Radne grupe za nestala lica u Ženevi, srpska strana je predala zahteve za pretragu terena na osam lokacija, uključujući Košare, Livačko jezero, Lugovo, Đakovica, sa detaljnim skicama i koordinatama lokacija koje bi trebalo pretražiti. Očekuje se da će uskoro biti održana sednica Radne grupe za nestala lica radi verifikacije ovih zahteva. Po verifikaciji, obe strane će imati osnovu da započnu rad na terenu, uz uključenost Tužilaštva za ratne zločine i Službe za otkrivanje ratnih zločina.

(Novosti)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading