Građani poslali poruke podrške Srbima sa severa Kosova
Foto: Alo/Foto: Kosovo Online

Na KiM se ne mogu naći proizvodi iz centralne Srbije, kao ni lekovi, što je dodatno pogoršalo i inače teške uslove za život Srba na KiM.

Dodatni udar na Srbe u pokrajini izazvala je odluka Prištine da od 1. februara zabrani upotrebu dinara na KiM.

To je direktno dovelo u pitanje opstanak i egzistenciju Srba na KiM, koji svoja primanja od države Srbije dobijaju u dinarima.

"Još se nismo prilagodili"

Meštani Štrpca sa kojima je ekipa Kosovo onlajna razgovarala ističu da se veoma teško prilogođavaju i da moraju da kupuju robu lošijeg kvaliteta, jer od nečega moraju da žive.

Rodoljub Mladenović ističe da je najveći problem što nema srpskih proizvoda namenjenih deci.

"Rekao bih da se nismo sasvim prilagodili, nedostaje puno toga, najviše proizvodi koji su namenjeni deci, kao što su plazma keks i mleko, sve ono što smo i mi kao deca navikli da konzumiramo, to su neki proizvodi koje smo godinama navikli da imamo u kući, a sad ih nemamo. Mislim da se još nismo navikli" rekao je Mladenović.

Vuksan Staletović kaže da zbog nedostatka robe srpskog porekla, ponekad, kao alternativu koriste poljoprivredne proizvode koje sami uzgajaju.

„Nema srpske robe ovde, uglavnom je problem oko hrane, to je osnovno za mene. Obožavam mlečne proizvode i sada je teže, kada nečeg nema, koristimo poljoprivredne proizvode, papriku, paradajz...", priča Staletović.

Jedan meštanin kaže da moraju da kupuju proizvode koji su lošijeg kvaliteta. 

„Sve nam nedostaje, kupujemo drugu robu, mora da se živi, ne može da se trpi“.

Petar Milković ističe da nisu zadovoljni odlukom o zabrani uvoza srpskih proizvoda.

„Silom prilika uspeli smo da se prilagodimo, ali da nam nedostaje naša roba, nedostaje, tako da nismo zadovoljni sa tim“, rekao je Milković.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading