aljbin kurti
Foto: Printscreen

Opozicija u Prištini smatra da je Vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem kriva za kaznene mere te da bi Kurti trebalo da bude sankcionisan, a ne da štetu trpe građani tzv. Kosova, dok iz Samoopredeljenja kažu da postoji sporazum koji je dogovaran iza zatvorenih vrata.

Zamenik Samoopredeljenja, ujedno i član Komisije za evropske integracije Agon Batuša kaže za Front onlajn da do sada nema promene u pristupu EU u vezi sa ukidanjem mera tzv. Kosovu i dodaje da su mere nepravedne te da ih treba ukloniti.

"Prema dosadašnjim informacijama, promena nema. Ove mere su nepravedne i mi smo ispunili sve svoje obaveze i mere bi trebalo da su uklonjene, ali ovo više otkriva objedinjavanje spoljne politike unutar EU jer nema ujedinjenja unutar EU za ukidanje mera", kazao je Batuša.

Ističe da zvaničnici sa tzv. Kosova u svim razgovorima insistiraju na ukidanju mera i da su im zvaničnici EU rekli da postoji sporazum koji treba da se preispita radi ukidanja mera, ali da se to dogodilo iza zatvorenih vrata.

"Očigledno su rekli da je to dogovor i da ga moramo razmotriti, ali ne mogu da iznosim detalje jer se o njima razgovaralo iza zatvorenih vrata. Ne možete da dodate zahteve u meru koja je preduzeta za neko drugo pitanje", naglašava Batuša.

Zamenik Demokratske partije Kosova Džavit Haljiti kaže da su sastanci sa ambasadorima zemalja EU u Prištini u toku, ali da oni ne odlučuju kada će te mere biti ukinute.

"Mi se redovno sastajemo sa ambasadorima, kao Komisija", kaže Haljiti i dodaje da je Đuzep Borelj pre nekoliko dana poslao izveštaj o merama EU na Kosovu i Metohiji, da se vidi da li će one biti uklonjene ili ne.

"Pre nekoliko dana predstavnik Borelj je podneo izveštaj EU i na osnovu tog izveštaja može se odlučiti da li će mere biti uklonjene, dodane ili nastavljene“, naglašava Haljiti.

On kaže da nije siguran da li će EU ukinuti mere pre letnje pauze.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj za Front onlajn kaže da je Aljbin Kurti prekršio uslove i principe koje je postavila EU.

"Jedan od uslova je bio deeskalacija situacije, ne mešanje policije na severu, održavanje slobodnih izbora tamo, ali Kurti je preduzeo radnje suprotne ovim stavovima i nije se konsultovao sa našim saveznicima", kazala je Kadrijaj.

Napominje da na svakom sastanku traže ukidanje mera EU i da je gubitak oko 500 miliona evra.

"Iako kao opozicija tražimo da se mere ukinu Kosovu jer imamo gubitak od 500 miliona evra, mislim da ćemo ponovo biti sankcionisani. Oni se drže svojih uslova. Upoznali smo i ambasadore Kvinte. Bilo je jedinstvenih zahteva iz čitavog spektra da se mere uklone Kosovu", dodaje ona.

Smatra da ako bi neko trebalo da bude sankcionisan, onda bi to trebalo da bude Aljbin Kurti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading