izbori
Foto: AP/Johanna Geron (POOL)

U izveštaju visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku navodi da je pravni okvir koji garantuje zaštitu osnovnih prava "generalno usklađen sa evropskim standardima", prenosi Kosovo Online.

- Tzv. Kosovo je usvojilo Zakon o Kosovskoj agenciji za verifikaciju poređenja imovine i uspostavilo protokol za tretman slučajeva seksualnog nasilja. Kapacitet organa vlasti da nadgledaju sprovođenje politika i zakona o osnovnim pravima je poboljšan, a stopa implementacije preporuka Ombudsmana je povećana - navodi se.

Dodaje se da je Skupština usvojila Zakon o prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici, nasilja nad ženama i rodno zasnovanog nasilja.

- Vlada je takođe usvojila Okvir indikatora za ljudska prava na Kosovu za podršku vlastima u praćenju ispunjavanja obaveza ljudskih prava. Kapacitet vlade da pojednostavi i nadzire pitanja osnovnih prava zahteva dalja poboljšanja, uključujući koordinaciju mehanizama za zaštitu ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i nevećinskih zajednica, i na centralnom i na lokalnom nivou - piše u izveštaju.

Ističe da pitanja osnovnih prava treba da budu više na političkom dnevnom redu i da shodno tome treba dodeliti više ljudskih i finansijskih resursa relevantnim institucijama.

- Tzv. Kosovo mora da nastavi svoje napore da osigura jednak pristup osobama sa invaliditetom institucijama, kvalitetnim uslugama, zapošljavanju i obrazovanju. Treba uložiti više napora da se sprovede proces verifikacije univerzitetskih diploma Univerziteta u Severnoj Mitrovici i proširi ovaj proces na diplome srednje škole, da se osigura usklađenost jezika na oba službena jezika i da se obezbedi da se poštuje kvota zastupljenosti svih nevećinskih zajednica u javnim institucijama - navodi se u izveštaju.

Borelj podvlači i da nije bilo napretka u sprovođenju odluke Ustavnog suda o manastiru Visoki Dečani. Ocenjujući Ustav kaže da on štiti od diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, dok je govor mržnje protiv onih u ranjivim situacijama, uključujući LGBT i nevećinske zajednice, i dalje je prisutan.

Ističe da su nakon povlačenja Srba iz prištinskih institucija u novembru 2022. godine organizovani lokalni dopunski izbori u četiri opštine na severu KiM u aprilu 2023. i da su održani u skladu sa tzv. pravnim okvirom tzv. Kosova.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading