Miloš Petrović
Foto: Alo/Foto: Printscreen/Youtube

Mali Miloš Petrović iz Cernice kod Gnjilana na Kosovu i Metohiju danas bi imao 28 godina. 

Imao bi, da njegov mlad i nevin život nisu oduzeli albanski teroristi, baš na današnji dan, 28. maja 2000. godine.

 

 

U njega je pucano dok je svojim osmehom i igrom zabavljao ostale Srbe ispred lokalne prodavnice. Njihov smeh tog dana pretvoren je u plač koji i danas odzvanja.

Miloš je imao 4 godine. Ubili su ga albanski teoristi koje je predvodio Afrim Zećiri, pripadnik tzv. Oslobodilačke Vojske Kosova. Ni on, ni njegovi pomagači, nikada nisu procesuirani.

 

 

Kobnog dana iz obližnje reke zločinac se prišunjao i zverski je sasuo ceo rafal automatskom puškom u Srbe. Četvorogodišnjeg Miloša pokušao je da zaštiti njegov ujak Vojin Vasić, ali je i on ubijen. Tog dana nastradao je i Tihomir Simijonović.

- Deco, stanite i pogledajte me. Ja tako mali, a zašto sam ubijen? - bolne su reči ispisane na grobu ovog malog Miloša koji se nalazi u selu kod Gnjilana.

Zločin bez kazne

Civina misija UN na Kosovu i KFOR saopštili su posle ubistva u Cernici da je međunarodna policija odmah uhapsila jednog Albanca osumnjičenog da je ubio trojicu kosovskih Srba. Portparoli UNMIK-a i Kfora nisu izneli nikakve druge detalje, osim da međunarodna policija neće prekinuti istragu dok ne otkrije počinioce.

Bernar Kušner, bivši šef UNMIK-a tada je bio "revoltiran" vešću o ubistvu u Cernici i nazvao ga hladnokrvnim ubistvom.

- Time niko ništa ne može da dobije, posebno kad se radi o ubistvu deteta, u tome gube svi - rekao je Kušner.

Afrim Zećiri, poznatiji pod nadimkom "Crni bombarder", a kog su Srbi identifikovali kao počinioca napada navodno se tada dobrovoljno predao KFOR-u.

Prethodno je nekoliko puta hapšen zbog provokacija ili napada na srpsko stanovništvo u Cernici. Zećiri je prebačen u zatvor u američkoj bazi Bondstil nedaleko od Uroševca.

Samo dve godine kasnije, u junu 2002, Međunarodno veće Okružnog suda u Gnjilanu izreklo mu je oslobađajuću presudu, iako je za njega prethodo tražena smrtna kazna.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading