predsjednik demokrata
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ RTCG - Zvanični kanal

- Oba člana naše delegacije u PS NATO su glasala za. I po pitanju Kosova i Malte, kao i zaključaka koji se odnose na bezrezervnu podršku Ukrajini. To je u duhu našeg koalicionog sporazuma, zajedničke spoljne i bezbednosne politike sa EU, kao i kredibilnog NATO članstva - napisao je Laković.

Odluku nisu podržale Francuska i Italija

Podsetimo, delagacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO saopštila je danas da je delegacija Mađarske glasala protiv odluke da tzv. skupština Kosova dobije status pridruženog članstva, a da pored poslanika iz zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova – Španije, Rumunije, Slovačke i Grčke, odluku nisu podržali ni poslanici iz Francuske i Italije.

Delegacija Skupštine Srbije istakla je u saopštenju i da nije bila konsultovana tokom procesa donošenja današnje odluke da tzv. skupština Kosova postane pridruženi član kao i da rezultati glasanja pokazuju da nije bilo konsenzusa u okviru Parlamentarne skupštine NATO.

U saopštenju se ističe i da predstavnicima naše delegacije nije bilo omogućeno da se jave za reč pre glasanja o dodeljivanju statusa pridruženog člana tzv. skupštini Kosova, niti nakon potvrđivanja ove odluke.

Srpska delegacija je zahvalila delegacijama koje su pokazale razumevanje za naše argumente, koje su, kako se navodi, odolele pritiscima i koje su se založile da takva odluka ne bude usvojena.

- Danas smo svi svedočili veoma opasnom presedanu koji se dogodio u Parlamentarnoj skupštini NATO - ističe se u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading