Kofer
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Na Kosovu i Metohiji živi svega 1,6 miliona stanovnika, dakle, znatno manje od brojke od 2 miliona koja se najčešće pominje u javnosti, pokazuju prvi rezultati popisa koji je završen 24. maja.

Direktor Statističke agencije Kosova Avni Kastrati rekao je da će prvi rezultati popisa biti objavljeni u julu, ali da se "očekuje da će tzv. Kosovo imati 1,6 miliona stanovnika".

Prema poslednjim podacima iz 2011, na KiM je živelo 1,74 miliona stanovnika, od kojih su više od 93 odsto Albanci. Godinu dana ranije, 2010. na KiM je živelo 2,2 miliona stanovnika.

Srbi u južnoj srpskoj pokrajini nisu učestvovali na popisu, niti je on organizovan u četiri srpske opštine na KiM, podseća "Albanijan post".

Rezultati popisa pokazuju da na Balkanu živi sve manje Albanaca, a razlozi pada broja stanovnika mogu se potražiti u padu stope nataliteta i masovnoj migraciji.

"Fajnenšel tajms" s tim u vezi navodi da je više od milion Albanaca prešlo u EU i Britaniju tokom proteklih godina, što je čak trećina ukupnog broja stanovnika.

Kada je reč o broju dece, podaci Evropske statističke agencije (Eurostat) pokazuju da u Albaniji žene u proseku rađaju 1,21 dete, dok ta brojka u Srbiji iznosi 1,59.

Raša Tudej

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading