Arben Gaši
Foto: Printscreen/Foto: Youtube Printscreen

Gaši je naveo da je glavna faza o članstvu u Savetu Evrope bila Parlamentarna skupština Saveta Evrope, koja je uspešno završena, bez preduslova za tzv. Kosovo.

Međutim, kako navodi, problem je u tome što su tzv.Vlada Kosova i institucije bile neme, dok su Vlada Srbije i predsednik Srbije bili veoma aktivni.

Podsetio je da je predsednik Srbije posetio Francusku gde se susreo sa francuskim predsednikom, kao i da je imao i susrete sa liderima Nemačke i Italije.

"U međuvremenu, naša predsednica nije bila na Kosovu u poslednje dve nedelje, a premijer nije bio u važnim posetama Francuskoj, Nemačkoj ili Italiji. Čini se da su izgubili zamah sa te tri zemlje, tako da je u novonastaloj situaciji Kosovo trebalo da bude opreznije", naveo je Gaši.

Da su zvaničnici tzv. Kosova bili aktivniji, direktniji u komunikaciji sa francuskim predsednikom, nemačkom kancelarkom i premijerom Italije, rezultat bi, verovatno bio drugačiji, smatra Gaši.

"Ali, sada smo pred stvorenom situacijom i mislim da je tzv. Vlada Kosova kontinuirano pravila greške i ove greške nanose štetu Kosovu. Ugled Vlade Kosova, posebno premijera Kurtija pred međunarodnom zajednicom je reputacija osobe koja ne drži svoju reč i reputacija osobe koja je neprekidno obmanjivala i obećavala ili sklapala dogovore sa Evropskom unijom i kada je došao na Kosovo nije ih primenjivao. Ovakva reputacija se pretvorila u problem Kosova", rekao je Gaši.

Ukazao je i na to kako je započeo proces da nacrt statuta Zajednice unet kao uslov za članstvo u Savetu Evrope.

"Nacrt statuta kao uslov predložili su prvo srpski poslanici, zatim pojedini italijanski poslanici i pojedini francuski poslanici u Političkom odboru i u drugim odborima", kazao je Gaši.

Komentarišući pismo koje je ministarka spoljnih poslova tzv. Kosova Donika Gervala poslala predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Gaši kaže da je to pismo, osim što ima pogrešan sadržaj, upućeno pogrešnoj osobi.

"Pismo je upućeno predsedniku Parlamentarne skupštine, što je greška jer je Parlamentarna skupština Saveta Evrope završila svoj posao, trebalo je da bude upućeno Komitetu ministara. Ali, na Komitetu ministara se odluke donose u pojedinačnim vladama država, pa je bilo potrebno komunicirati sa vladama i ministarstvima, u konkretnom slučaju u Francuskoj, bilo je potrebno komunicirati sa predsednikom u Nemačkoj sa kancelarom", naveo je.

Kako kaže, sadržaj je pogrešan jer su u poslednjem trenutku ponudili nešto sasvim drugo, kao i da je to što je ponuđeno neusaglašeno sa međunarodnim partnerima.

Govoreći o eventualnim prevremenim izborima na tzv. Kosovu, Gaši je kazao da je DSK spreman za izbore u svakom trenutku, uprkos činjenici da neće glasati za raspuštanje Skupštine.

"Od danas smo spremni da idemo na izbore, ne glasamo za raspuštanje Skupštine Kosova jer nam je potreban politički motiv, a politički motiv je Kurtijeva ostavka. Vreme izbora je pitanje dana, ako pogledate matematički, imamo još mesec i po dana da radimo u Skupštini Kosova, pa idemo na odmor. Nova sednica počinje krajem septembra, a u avgustu će biti svakako raspisani izbori. Datum održavanja izbora trebalo bi da bude objavljen najkasnije do 15. septembra. U čemu je razlika, šta građani Kosova time dobijaju? Ili samo hranimo ego Aljbina Kurtija", rekao je Gaši.

Alo.rs/Kosovo online

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading