ESKOBAR PRIZNAO GREŠKU "Trebalo je više da pritiskamo Prištinu"
Foto: Alo/Printscreen

U intervjuu za Atlantski savet, Eskobar je rekao da je potrebno više insistirati na formiranju ZSO - nego na nastojanjima da se strane zbliže, kritikujući Beograd i Prištinu zbog nedostatka političke volje.

"Neophodno je da Kosovo rastumači i primeni Zajednicu opština sa srpskom većinom - to je najteže pitanje. Zbog toga je bilo važno da Kosovo pokaže da je spremno da se bavi problemima srpske manjinske zajednice. To je veoma važno i veoma teško", rekao je Eskobar koji krajem meseca napušta funkciju zamenika pomoćnika državnog sekretara i izaslanika američke administracije za Zapadni Balkan.

Istakao je i da je put evropskih integracija Prištine usko povezan sa tim.

“Sa američke tačke gledišta, pošto put evropskih integracija Kosova uključuje važne delove Zajednice, verujemo da bi prihvatanje evropskog predloga - kroz evropski proces dijaloga u sporazumu koji garantuje EU, pružio američkoj strani priliku da lobira kod evropskih zemalja govoreći im da je Kosovo ispunilo svaki zahtev Evrope i da bi, shodno tome, trebalo da dođe do novih priznanja. Ali bez ovog koraka nismo imali dovoljno prilike za rad", rekao je Eskobar.

Nespremnost tzv. Kosova da uspostavi Zajednicu opština sa srpskom većinom uticala je na to da se zahtev za članstvo ne nađe na agendi sednice Komiteta ministara Saveta Evrope.

 

@alo_portal SUDAR VOZOVA U TUNELU KOD PANČEVAČKOG MOSTA - Vatrogasci i hitna pomoć na terenu #sudarvozova #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #fypシ #viraltiktok #foryou ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading