Pomoć Srbima
Foto: Alo/Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Srpski narod nalazi se zbog ovih mera na rubu egzistencije, jer se i u proteklom periodu dovijao kako bi došao do svojih primanja, a na udaru su i ustanove i institucije, ali i prodavnice.

Naši sunarodnici, kojima je u potpunosti otežan život zbog prištinskih poteza, u neizvesnosti dočekuju prvi dan primene sankcije, strahujući na koji način će mere biti sprovedene, kao i kontrola po pitanju eventualnih transakcija u dinarima.

- Nisam imao dovoljno evra da platim piće u kafiću i mislio sam da ostatak doplatim u dinarima. Međutim, konobar mi je rekao da ne sme da prima dinare - rekao nam je sunarodnik iz Gračanice.

Pitanje rada srpskih pošta

- Zabranom transakcija u drugim valutama osim u evru sada se dovodi u pitanje i rad pošta koje funkcionišu u sistemu Srbije, ali i Poštanske štedionice koja je jedino sa platežnim sredstvima u dinarima do sada funkcionisala u opštinama na severu KiM - opominju sagovornici "Novosti".

Predstavnici srpskog civilnog sektora na Kosmetu ukazuju na to da osim građana koji su obavljali bilo kakve transakcije u dinarima, to više neće moći da čine ni ustanove ni institucije koje funckionišu po srpskom sistemu, jer ne mogu svoje poslovanje da prebace na sistem evra jer su vezani za srpska ministarstva:

- Glavno pitanje je kako primanja srpskih institucija da dođu do građana na KiM. Time što kosovske institucije najavljuju otvaranje nekakvih ekspozitura banaka na severu KiM, ne rešavaju problem transakcija koje dolaze iz centralne Srbije.

I dok opominje da je to posebno opasno za zdravstveni sistem koji funkcioniše u okviru srpskog ministarstva zdravlja, Aleksandar Rapajić iz Centra za zastupanje demokratske kulture u Kosovskoj Mitrovici navodi da se nabavka lekova i svih zdravstvenih aparata, uređaja, opreme nabavljala u dinarima. On ukazuje na to da ova odluka ugrožava funkcionisanje zdravstvenog sistema i da građani neće moći da obave ni osnovne preglede.

- Iako su kosovske institucije najavile da će u prethodnom prelaznom periodu pronaći način da građani srpske nacionalnosti koji su vezani za primanja iz centralne Srbije nastave da dobijaju svoja primanja, čitav proces je prebačen na pregovore u Briselu, a to dugo traje - navodi Rapajić.

- Iako je najavljen naredni sastanak od strane pregovarača Beograda i Prištine u Briselu po pitanju dinara, očito je da ne postoji spremnost Prištine da dođe do rešenja, a građani jednostavno ne znaju šta da rade.

Kako je saopštila tzv. CBK, posle 12. maja, sve gotovinske transakcije na čitavom Kosovu i Metohiji, uplate i isplate, moraju se obavljati u evrima.

- Druge valute osim evra, mogu da se koriste kao vrednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima, za vršenje međunarodnih plaćanja i za devizne aktivnosti - navodi se u uredbi tzv. Centralne banke koja je stupila na snagu prvog februara. 

I Albancima prave problem

Iako zabrana o dopremanju dinara na KiM važi od početka februara, dinar je do juče korišćen u svim srpskim sredinama, ali i u Bošnjačkoj mahali, ulici u severnom delu Kosovske Mitrovice gde se nalazi veliki broj radnji sa svim proizvodima čiji su vlasnici Albanci. I u prodavnicima gde se neki proizvodi mogu kupiti za jedan evro do subote uveče primali su dinare.

Novosti

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading