KURTIJEVA KRTICA U SOBRANJU Aljbin ugurao čoveka od poverenja u parlament Severne Makedonije
Alo

Samoopredeljenje je nastupalo u okviru opozicionog bloka VLEN za koji se očekuje da će imati 13 poslanika. Kurtijeva stranka imala je tri kandidata za poslanike, ali dve kandidatkinje iz Samoopredeljenja, Nafia Seljmani i Medina Ukšini, za razliku od Ćokua nisu imale dovoljan broj glasova da uđu u parlament.

Prema prvim rezultatima jučerašnjih parlamentarnih izbora koje je jutros objavila Državna izborna komisija, od preko 99,27 odsto prebrojanih glasova, očekuje se da će koalicija koju predvodi stranka Hristjana Mickoskog imati 58 mandata u novom skupštinskom sastavu. Koalicija Evropskog fronta, koju predvodi stranka DUI, Aljija Ahmetija, trebalo bi da ima 19 poslanika, čime će postati druga politička partija u zemlji.

Očekuje se da će Koalicija za evropsku budućnost koju predvodi SDSM imati 18 poslanika, a zatim sledi VLEN sa 13 poslanika.

Levica i Pokret ZNAM će biti zastupljeni u parlamentu sa po šest poslanika. Ostale stranke i koalicije koje su učestvovale na izborima imaju manje od jedan odsto glasova.

Pobednička VMRO-DPMNE je najavila koaliciju sa opozicionim blokom VLEN, otvoreno govoreći da će DUI, najveću albansku stranku u Severnoj Makedoniji, ostaviti u opoziciji.

Šef DUI Alji Ahmeti čestitao je Mickoskom, dok je iz centrale stranke sinoć poručio da se "sutra svi možemo sastati" (za koaliciju), ali je dodao da "legitimitet pripada drugoj sili u državi".

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading