POBUNA VATROGASACA PROTIV KURTIJA Albanci besni, nemaju ni zdravstveno osiguranje
Alo

Beka navodi da su vatrogasci nezadovoljni platama, a njihovi zahtevi više puta su naišli na ignorisanje tzv. Vlade Kosova.

"Nismo izabrali da protestujemo, jer protesti 1. maja uopšte nisu produktivni. Potrebno nam je hitno rešenje i intervencija Vlade i premijera da se ova situacija stvarana i nagomilavana godinama prevaziđe. To su kršenja radničkih prava, nemamo ni zdravstveno osiguranje, ni adekvatan alat za rad, a nezadovoljstvo platama je veliko", naglasio je Beka.

Nakon analize situacije, vatrogasci će izraziti svoj stav protestom ili drugim rešenjem, kaže Beka.

"Institucije moraju da vode računa o požrtvovanosti vatrogasaca, prema njima se mora postupati dostojanstveno. Podići ćemo glas", rekao je Beka.

Zatražio je sastanak sa ministrom finansija Hekuranom Muratijem, ali od njega još uvek nije dobio odgovor.

"Mi smo uputili zahtev Ministarstvu za sastanak, ali još nismo dobili odgovor. Razgovarali smo, čekali da nas ispoštuju, zahtevi su bili na stolu, ostalo nam je da čekamo i nadamo se", zaključio je Beka.

Na Kosovu i Metohiji ima oko 800 vatrogasaca. Na osnovu pravilnika o organizacionoj strukturi profesionalnih vatrogasno-spasilačkih jedinica, na svakih 1.500 stanovnika potreban je najmanje jedan vatrogasac.

Na osnovu ove računice, KiM bi trebalo da ima oko 1.200 vatrogasaca.

Vatrogasci nemaju zdravstveno osiguranje i osnovna plata im je 520 evra.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading