Petar Petković
Foto: Alo/Printscreen

Petković je planirao da za Vaskrs prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, a da na Vaskršnje jutro prisustvuje vaskršnjoj službi u manastiru Gračanica, a potom i susretu i kucanju vaskršnjim jajima s najmlađima u manastiru Draganac.

"Iako je poseta bila isključivo verskog karaktera i obuhvatala isključivo posete manastirima, svetinjama Srpske pravoslavne crkve, u duhu najvećeg praznika u Srba, bez ikakvih političkih intencija, vlasti u Prištini su bez ikakvog obrazloženja njegovu posetu zabranile.

Kurti već više od godinu dana brani direktoru Petkoviću da poseti Kosovo i Metohiju i bude sa svojim narodom, a te zabrane ne samo da su bez ikakvog osnova već predstavljaju i direktno kršenje sporazuma o slobodi kretanja i zvaničnim posetama, posebno kada je reč o glavnom pregovaraču srpske strane u Dijalogu.

Oficir za vezu Beograda poslao je privremenim institucijama u Prištini najavu o poseti direktora Petkovića na vreme i u skladu sa svim važećim dogovorima i sporazumima, ali Priština nastavlja da jednostrano krši sporazume i poništava sve tekovine dijaloga u Briselu.

Za sve svoje protivpravne i jednostrane akcije Priština je nagrađena procedurom za članstvo u Savetu Evrope i neka sada međunarodna zajednica odgovori kako svakodnevno flagrantno urušavanje normalizacije odnosa sa Beogradom preporučuje takozvano Kosovo za članstvo u ovoj organizaciji koja treba da počiva na poštovanju ljudskih prava i sloboda.

Priština svakodnevno krši prava Srba na Kosovu i Metohiji, sprovodi eskalatorne i nasilne poteze, institucionalno i pravno nasilje i jasno pokušava da prekine svaku vezu Srba sa Kosova i Metohije sa njihovom državom Srbijom, ali to nikada nećemo dozvoliti i nikakve Kurtijeve zabrane ne mogu sprečiti državu Srbiju da bude sa svojim narodom na KiM", navedeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading