Ališa Kerns
Foto: Printscreen/Foto: YouTube/ Printscreen/Gb News

Keš je sin lekara opšte prakse koji je školovan u državnoj školi i koji je zajedno sa ministrom bezbednosti Tomom Tugendatom osnovao uticajnu političku grupu.

Keš, koji insistira da je "potpuno nevin", odrastao je u bogatom predgrađu Edinburga i pohađao je koledž "Džordža Votsona" koji je koštao 5.000 funti (oko 680.000 dinara) po semestru, gde je bio glava bratstva — pre nego što je studirao istoriju na Univerzitetu "Sent Endruz".

Osnivač istraživačke grupe za Kinu

"Vešt umreživač", kako piše "Dejli mejl", bio je aktivan na društvenoj sceni Vestminstera i koristio je aplikaciju za upoznavanje. Prema izveštajima, napravio je nekoliko pokušaja 2022. godine da dogovori sastanak sa političkim novinarom.

Keš ima veze sa nekoliko viših poslanika Torijevaca, dok se navodi da je osnovao Kinesku istraživačku grupu zajedno sa Tugendhatom, sadašnjim članom Parlamenta. Takođe je imao veze sa Ališom Kerns, još jednom "kineskom kritičarkom", naveo je "Dejli mejl".

- Kristofer Beri (32) i Kristofer Keš (29) biće optuženi za pružanje osetljivih informacija stranoj državi, Kini, i pojaviće se u Vestminsterskom sudu za prekršaje u petak, 26. aprila. Protiv okrivljenih je u toku krivični postupak. Niko ne bi trebalo da prijavljuje, komentariše ili deli informacije na mreži koje bi na bilo koji način mogle da ugroze njihovo pravo na pravično suđenje - saopštio je Nik Prajs, šef specijalnog odeljenja za kriminal i borbu protiv terorizma pri Krunskom tužilaštvu.U optužbi protiv Berija i Keša iz Londona se navodi da su "u svrhu štetnosti po bezbednost ili interese države — pribavljena, prikupljena, snimljena, objavljena ili saopštava bilo kojoj drugoj osobi članke, beleške, dokumente ili informacije za koje je proračunato da mogu biti ili su nameravali da budu, direktno ili indirektno, korisni neprijatelju".

"Ovo je sve protiv čega se zalažem"


- Osećam se prinuđenim da odgovorim na medijske optužbe da sam "kineski špijun". Pogrešno je što sam bio obavezan da dam bilo kakav javni komentar o pogrešnom izveštavanju koje se dogodilo. Međutim, s obzirom na ono što je prijavljeno, od vitalnog je značaja da se zna da sam potpuno nevin. Svoju dosadašnju karijeru proveo sam pokušavajući da obrazujem druge o izazovima i pretnjama koje predstavlja Komunistička partija Kine. Učiniti ono što se protiv mene tvrdi u ekstravagantnom izveštavanju bilo bi protiv svega za šta se zalažem - izjavio je Keš danas u saopštenju preko advokatske firme "Birnberg Pirs".

Keš, koga su ljudi koji ga poznaju opisali kao "veoma obrazovanog, veoma autoritativnog, veoma bistrog momka", proveo je dve godine predajući engleski u međunarodnoj školi u "Hangdžouu", blizu Šangaja.

Zatim je magistrirao u Kini pre nego što je počeo da radi u parlamentu 2021. godine.

"Vešt umreživač"


Istraživač je godinu dana bio u ključnoj ulozi u parlamentu, pošto je unapređen sa niže pozicije. Rečeno je da su poslanici bili besni povodom njegovog hapšenja.

Nekoliko godina je radio sa poslanicima — od kojih su neki upućeni u veoma osetljive informacije — na međunarodnoj političkoj sceni. Jedna osoba koja ga poznaje ranije je rekla za "Tajms" da je on „vešt umreživač koji se veoma "ugradio" u vestminstersku kinesku scenu".

U vreme Kešovog hapšenja, portparol Rišija Sunaka rekao je da će vlada "snažno braniti demokratiju", ali da Velika Britanija mora da nastavi saradnju sa Kinom.

Stigao odgovor Kine

Kina je odbacila optužbe kao "političku farsu".

Portparol kineske ambasade u Londonu rekao je da je "potpuno izmišljena i ništa osim zlonamerne klevete" da bi se sugerisalo da je Peking osumnjičen za "krađu britanskih obaveštajnih podataka".

- Čvrsto se tome protivimo i pozivamo britansku stranu da prestane sa antikineskom političkom manipulacijom i prestane da pravi takvu samoinsceniranu političku farsu - rekao je portparol.Oštra kritičarka Srbije i SPC -

Ko je Ališa Kerns?


Britanska poslanica i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns osvedočena je mrziteljka Srba. 

Ona je  pravila liste "razloga" za kažnjavanje Srbije, dobra je sa Vjosom Osmani i Kurtijem, srpski manastir htela je da predstavi kao "gnezdo terorista".

(Dejli mejl, Danas, Blic)

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading