Aljbin Kurti
Foto: Alo/Printscreen

Pošto lažna država hoće u Savet Evrope, a kao jedan od uslova je navedeno upravo osnivanje ZSO, režim Aljbina Kurtija namerava da 10. maja, nekoliko dana pre glasanja u Strazburu, svom ustavnom sudu uputi na ocenu ustavnosti nacrt statuta ZSO koji su svojevremeno napisali predstavnici EU. Prema nezvaničnim informacijama, plan je da prištinska vlada dokument pošalje sudu na formalni predlog ministra administracije i lokalne samouprave Eljberta Krasnićija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući na RTS, ukazao je da ovaj igrokaz nije predviđen nijednim dosad postignutim sporazumom:

- Ovo će učiniti ne bi li neko u tome pronašao Lajbnicov "dovoljan razlog" da kažu da su pokrenuli proces oko Zajednice. U stvari, neće biti pokrenuto ništa, ali će im to biti razlog da se glasa za tzv. Kosovo u Savetu Evrope. I najsmešnije u njihovim obrazloženjima jeste da je sve to oko SE normalan proces. To nigde ne piše, a ZSO je morala biti formirana pre 11 godina.

Da izvede "ubistvo dve muve jednim udarcem" Kurtiju su omogućili evropski i vašingtonski zvaničnici. Tu je najpre nedorečen izveštaj izvestioca SE Dore Bakojani, u kojem se pominje da tzv. Kosovo na putu do članske karte te organizacije treba da "preduzme suštinske i opipljive korake za sprovođenje svih članova sporazuma u Briselu i Ohridu, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom". Priština i njeni pokrovitelji su u igru ubacili ustavni sud, pa će slanje nacrta statuta biti vrednovano kao "opipljiv korak".

Nigde se, dakle, ne pominje šta će se dešavati ukoliko dokument o ZSO "padne" na Kurtijevom sudu i dokle imaju pravo da izmišljaju kvazipravne lavirinte. Ista ta institucija bila je aktivirana i decembra 2015, kada je sud ocenio da dogovoreni principi o ZSO "nisu u potpunosti usaglašeni sa duhom ustava Kosova". Od tada i traju pokušaji da se Zajednica, u kojoj Srbi vide spas od prištinskog terora i svoju oazu na KiM, pretvori u praznu ljušturu, sa ovlašćenjima sličnim nevladinim organizacijama.

I krajem prošle godine, kada se tzv. Kosovo suočilo sa sve glasnijim zahtevima da ispuni obavezu oko ZSO, njegovi mentori potrudili su se da sve relativiziju. Najglasniji je bio ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer, koji je rekao da Vašington smatra da Zajednica "treba da bude formirana u potpunosti u skladu sa postojećim ustavom Kosova i da bude u skladu sa odlukom ustavnog suda o tom pitanju". Praktično, time je trasiran put kojeg se Kurti i sada čvrsto drži.

Nadležnosti

Zapadni centri, kao jedno od glavnih opravdanja zašto se dopušta "čerupanje" nadležnosti ZSO dogovorenih pre 11 godine, iznose "strah od stvaranja nove Republike Srpske" i destabilizacije regiona. A savez opština, predviđen Briselskim sporazumom, trebalo bi da ima statut, skupštinu, predsednika, mogućnost da predlaže zakone, da učestvuje u postupcima pred sudovima...

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading