nato bombardovanje
Foto: Alo/Printscreen

Na današnji dan 1999. godine NATO avijacija je bombardovala u Pančevu "Azotaru" i pogon izrazito kancerogenog vinilhlorid monomera u "Petrohemiji", pa su zbog rizika ekološke katastrofe evakuisani žitelji obližnjeg naselja.

Pet sati kasnije, kilometar i po od pogođenog rezervoara s preostalih stotinak tona opasne supstance u vazduhu je izmerena koncentracija vinilhlorid monomera 7.200 puta veća od dozvoljene. Pogođeno skladište amonijaka u "Azotari" ispražnjeno je nekoliko dana pre napada, a da to nije urađeno hiljadama Pančevaca i Beograđana ne bi bilo spasa. Bombardovane su i rafinerije nafte u Pančevu i Novom Sadu, kao i most na Dunavu između Kovina i Smedereva.

nato bombardovanje

Printscreen

 

 

Istog dana predsednik SAD Bil Klinton je, dan pošto su avioni NATO na putu Đakovica-Prizren bombama usmrtili najmanje 75 albanskih izbeglica koji su se vraćali kućama, rekao da je pilot "mislio da pogađa vojni konvoj" i da je to "za žaljenje, ali je neizbežno".

Činjenicu da se ratni zločin dogodio usred dana i pri izuzetno vedrom vremenu nije mogao da objasni ni portparol NATO DŽejms Šej, ali je rekao da je pilot "bacio bombu u dobroj nameri, kao što se očekuje od obučenog pilota iz demokratske zemlje NATO", preneo je ranije Tanjug. 

NATO ih pobio, zločin pripisali Srbima

Za vreme NATO agresije na SRJ 1999. godine, NATO avioni F-16 su 14. aprila kod Đakovice, u četiri odvojena napada, bombardujući kolonu izbeglica, ubili 73, a ranili 36 civila.

Zločin se desio usred bela dana, pri potpuno vedrom vremenu. Albanski civili su se vraćali kućama, a onda su ih NATO avioni žive spržili.

Među poginulima je bilo 16-oro dece, a NATO je, u početku, besramno krivio vojsku SRJ za ovaj monstruozni zločin.

nato bombardovanje

Printscreen

 

 

Državna televizija je, nekoliko dana posle ovog zločina, objavila transkript i audio zapis razgovora NATO pilota i "avaksa".

- Dobar dan. Čarli Bravo, na poziciji sam deset. Ispod - nikakvog kretanja. Molim informaciju o crvenim migovima.

- Čarli Bravo, Majka (avaks) ovde. Patroliraj prema severozapadnom pravcu Prizren - Đakovica. Crvenih migova nema u vazduhu.

nato bombardovanje

Printscreen

 

 

- Ok, idem na 3.000 fita.

-Dobijaš pojačanje za 10 minuta. Biće nešto interesantno južno od Đakovice.

- Izlazim iz oblaka, još ništa ne vidim.

- Produži na sever, kurs 280.

- Držim 3.000 fita, ispod mene je kolona automobila, nekakvi traktori. Šta je to? Tražim instrukcije.

- Da li vidiš tenkove? Ponavljam, gde su tenkovi?

- Vidim traktore, valjda crveni nisu kamuflirali tenkove u traktore.

- Kakav je to čudan konvoj? Kakvi civili, dođavola? To je sve srpsko maslo! Uništi cilj!

- Šta da uništim, traktore? Obične automobile? Ponavljam, ne vidim nikakve tenkove. Tražim dopunske instrukcije!

- To je vojni cilj! Potpuno legitiman vojni cilj! Uništi cilj! Ponavljam, uništi cilj!

- Razumeo. Lansiram.

Ne samo što je zločinačka NATO komanda htela da ubedi javnost da su Srbi izvršili masakr, već su, kada su razotkriveni, okrivili i svog pilota da je on napravio grešku.

Za ovaj zločin, nikada niko nije odgovarao.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Ovako izgleda mesto na kojem je Danka Ilić stradala pre 19 dana. Cveće je uvelo, a igračke koje su ostale slamaju srca svakom ko prođe tuda i podsećaju na tek započeto detinjstvo 💔 #alo #alodnevnenovine #alonovine #dankailic #fypシ #fypシ゚viral #viraltiktok #fy ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Ljubica

15.04.2024 08:01

Po istom principu i sada rade na KiM,trenutno pokušavaju Srbe optužiti i za sva zlostavljanja, koje je počinila UCK.

Mima

15.04.2024 09:04

Najljigaviji narod su ti Amerikanci koji svuda guraju nos! Ubijaju one koji su slabiji od njih. Putinu ne smeju da se približe! Samo iz SAD-a brbljaju iz daleka. A šiptari su najzlikovičkiji narod. Primitivni do bola! Civilizacija i kultura 0!

Миомир

15.04.2024 09:36

Ееее НАТО агресори бомбардовали Азотару Панчево 1999. год _да ли можете замислити какви су то злобни злотвори_агресори, убице_ они су хтели да нас све потрују и угуше!!!! Замислите какве су то накарадна сподобе и зликовци_то је нечувена агресија и бахаћење злих нељуди и бандита!!! Живела Србија и Српска 🇷🇸 Живели сви СРБИ 🇷🇸 Косово је СРБИЈА заувек 🇷🇸 Живело Српство и Српски свет 🇷🇸

Marina

16.04.2024 20:42

BOG ĆE DA PRESUDI NATO DRŽAVAMA POD VOĐSTVOM SAD-a. ISTINA UVEK IZAĐE NA VIDELO. ŽIVELA SRBIJA I SVI DOBRI LJUDI NA SVETU! AMIN.