pristina
Foto: EPA/Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Koci je istakao da u slučaju da tzv. Kosovo ne ispuni taj zahtev rizikuje da, pored članstva u SE, bude isključeno i iz podrške od šest milijardi evra koja je Planom rasta EU predviđena za Zapadni Balkan.

"Sinoć je u Prištini održan sastanak trojice lidera Konjufce, Osmani i Kurtija sa ambasadorima Kvinte. Od njih je zatraženo da ako tzv. Kosovo želi da uđe u Savet Evrope uputi nacrt Zajednice Ustavnom sudu. To je predstavljeno kao dodatni uslov. Plašim se da kandidatura tzv. Kosova za članstvo neće proći, a Eskobar je tokom boravka u Prištini nudio mogućnost da tzv. Kosovo napravi novi nacrt Zajednice, ali reakcije nije bilo. Čini se da je jedina opcija nacrt koji je predložila velika petorka. U suprotnom, Kosovo će izgubiti mnogo od šest milijardi, ali će biti zatvoren i put ka članstvu u Savetu Evrope", ocenjuje Koci.

Smatra da je zaoštravanje odnosa sa SAD neoprostiva greška i alarm za Prištinu. 

Takođe, prokomentarisao je i posetu kosovskog premijera Aljbina Kurtija opštinama na severu i istako da je to još jedna potvrda da će vanredni parlamentarni izbori biti raspisani, a da je kampanja već počela.

"Haradinaj je u pravu, to je predstava. Čini se da se Kurti smprema za vanredne izbore i sve ono juče liči na kampanju, predizbornu kampanju", konstatovao je Koci.

Dod je da je Kurti prihvatio sve obaveze da bi ostao na vlasti, te da su tenzije u odnosu sa SAD bile potpuno nepotrebne.

"Kurti je sve prihvatio. Pristao je da se 24 hektara vrati manastiru Visoki Dečani, Zajednicu u Briselu, Ohridu i u pismu trojice lidera. Sada je prihvatio održavanje izbora i ovim akcijama pokušava da pokrije ustupke koje čini pred biračkim telom, ali je ovo centralno pitanje. Zašto je bio potreban sav ovaj sukob sa saveznicima, posebno sa SAD? Ako sutra budu izbori na severu, tamo će pobediti većina i situacija će se lako vratiti na staro. Ako se to uradi, vratićemo se godinu i po dana unazad", kazao je Koci.

Poručio je da bi tzv. kosovska predsednica Vjosa Osmani trebalo da se potrudi da se odnosi SAD i Kosova podignu na viši nivo.

"Tzv. Kosovo je u sukobu sa SAD, što je bolno i neoprostivo. Jedan zvaničnik je sinoć u televizijskom studiju rekao da je američki zvaničnik rekao da je dominantno raspoloženje na Kosovu antiameričko. Ovo je bolno i mislim da je alarm za političku klasu i intelektualne krugove da zaustave ovo, što Kosovo šalje u ambis. Ovo je poslednje što je Kosovu potrebno", zaključio je Koci.

Kosovo onlajn

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading