aljbin kurti
Foto: Printscreen

Predsednik skupštinskog odbora za zakonodavstvo iz Samoopredeljenja Adnan Rustemi traži od SAD i EU da budu racionalnije u zahtevima prema tzv. Kosovu jer je, prema njegovim rečima, Zajednica sedma tačka sporazuma i ne može biti preduslov za Prištinu.

"Stav institucija Kosova je jasan da osnovni sporazum Brisela treba da se primeni u celini, počevši od prve tačke. Jedna tačka se ne može odvojiti i postaviti kao preduslov", rekao je Rustemi na RTV 21.

Glavni pregovarači Beograda i Pirštine sastaće se sutra opet u Briselu kako bi pronašli rešenje za dinar, a međunarodni faktor je od Vlade tzv. Kosova zatražio i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Portparol EU Peter Stano rekao je da će na narednom sastanku glavnih pregovarača, osim dinara, tema u Briselu biti i ZSO.

"Stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom je obaveza za Kosovo, tako da se mora hitno ispuniti. To je nekoliko puta ponovila Evropska unija, na najvišem nivou, evropski lideri. Dakle, ako Kosovo ovo ne ispuni, onda to neće biti pozitivan znak volje da se krene ka normalizaciji, koja je sada povezana sa putem Kosova ka članstvu", rekao je Stano.

Iako je osnivanje Zajednice u nadležnosti Vlade, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen pozvao je predsednicu Vjosu Osmani da podseti Vladu na obaveze.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading