aljbin kurti
Foto: Printscreen

Kurti, naime, smatra da je njegov zamenik Bisljimi podlegao, makar u izvesnoj meri, pritiscima Amerikanaca nakon što je Prištinu posetio specijalni izaslanik Vašingtona Gabrijel Eskobar.

S druge strane, prištinski premijer, očigledno, ipak više sledi politiku nekih drugih mentora, pre svega u Londonu i Berlinu. Između njih dvojice, navodno, došlo je i do svađe, pošto je Kurti žestoko kritikovao Bisljimija. Ovaj je posle toga malo reterirao, pa je otišao na sastanak sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom, nakon kojeg je Amerikanac izjavio da od Bisljimija nije čuo nikakav konkretan predlog kako da se reši situacija vezana za dinar.

Nije, naravno, nemoguće ni da tandem iz Prištine igra neku svoju igru, čiji je cilj zamazivanje očiju međunarodnoj zajednici.

Bilo kako bilo, podsetimo da je Bisljimi, uz kritike na račun Miroslava Lajčaka, 21. februara kazao da je primio poziv Brisela za sastanak po pitanju uredbe centralne banke u Prištini kojom se ukida upotreba dinara, ali da je odbio da učestvuje. 
- Pitanje dinara nije deo dijaloga - poručio je tada.

Međutim, pre dva dana je upravo Bisljimi u Briselu učestvovao na sastanku, na kom je bio i Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije. Kako se ispostavilo, baš je tema dinara bila glavna i gotovo jedina na dnevnom redu. Posle tog sastanka Lajčak je rekao da do ponedeljka očekuje konkretne predloge kako da se reši pitanje isplate dinara Srbima na KiM i njihove upotrebe, a zbog čega je, ako je verzija iz Prištine tačna, Kurti i pobesneo.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading