aljbin kurti
Foto: Alo/Tanjug

Proroković ukazuje na to da u međunarodnim organizacijama ne vole da se preglasavaju, zbog čega u slučaju kada oko nečega nema saglasnosti „izmišljaju kriterijume i uslove koje kandidat treba da ispuni kako bi stekao status punopravnog člana", a da su se u slučaju Kosova ograničili na tri stvari - povratak zemljišta manastiru Visoki Dečani, Zajednicu srpskih opština i pitanje eksproprijacije zemlje na severu.

- Da li je to dovoljno? Nije. Kada spomenete Kosovo u SE prva asocijacija je Dik Marti i njegov izveštaj o trgovini organima. Dakle, o Kosovu se u PSSE dosta razgovaralo, sagledavano je puno tema tokom prethodnih 20 godina, ima tu stvari koje su zahtevane da se sprovedu i od različitih međunarodnih organizacija i od albanskih vlasti, a nisam siguran da su sve sprovedene i sada smo evo došli do ove tri. Ovo što govorim shvata i Aljbin Kurti, da nema saglasnosti. On čak i da ispuni ta tri uslova, verovatno bi se pojavio četvrti ili peti dok se ne formira jedan opšti stav u SE da tzv. republiku Kosovo treba primiti i zato on sa ovim i oteže - kaže Proroković za Kosovo onlajn.

Ipak, sagovornik smatra da je Kosovo na dobrom putu da bude primljeno u SE i da Srbija već sada treba da razmišlja kako će se postaviti za godinu, dve ili tri.

- Oni tamo imaju formalnu većinu za prijem, znači, to nije pitanje formalnosti već političke odluke. Kako se politička odluka pod različitim pritiscima i trgovinama bude usaglašavala, tako ćemo i mi morati da se opredelimo. Međutim, mene to puno ne zabrinjava jer je SE u velikoj meri izgubio svoju funkciju koju je imao, recimo, u prvoj deceniji 21. veka. Ta organizacija je pre svega bila posvećena Rusiji i postsovjetskom prostoru, gde je trebalo da implementira neka pravila i principe, a Rusija je istupila, Belorusija takođe i sumnjam da će se Turska dugo zadržati u toj organizaciji. Nije SE međunarodna organizacija koja postoji zbog Balkana. Onog trenutka kada su pustili postsovjetski prostor oni više nemaju svrhu svog postojanja i vrlo teško će je vratiti - naglašava Proroković.

Iako se ulazak u SE u Prištini priželjkuje jer se smatra da bi on bio „adut" koji bi im olakšao put do članstava u drugim organizacijama, Proroković ne misli da je to slučaj.        

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading