Jern Rode
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Rode je rekao da svi "prijatelji i partneri" pozivaju prištinske vlasti da sprovedu odluku ustavnog suda, prenosi Tanjug.

"General Barbano je 100 odsto u pravu. Svi prijatelji i partneri pozivaju Kosovo: Uradite to", napisao je Rode u komentaru na Barbanovu objavu na društvenoj mreži "X".

Šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano rekao je da je sudska odluka o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani obavezujuća za Prištinu. On je u sredu u objavi na platformi "X" istakao da "odluka iz 2016. o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani obavezuje sve pojedince i ustanove, bez izuzetka".

"Dovođenje u pitanje odluke Ustavnog suda podriva nezavisnost pravosuđa, narušavajući vladavinu prava", naveo je Barbano.

Privremene prištinske insrtitucije odbijaju da sprovedu odluku tzv. ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, prema kojoj moraju da kao vlasništvo Visokih Dečana upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu Uneska, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi, koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra.

Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca. Manastir Visoki Dečani je pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini je verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal VLADIMIR ORLIĆ U RINGU: Neostvarena želja mi je… Celu emisiju “U ringu” pogledajte na našem YouTube kanalu ▶️ #alo #alodnevnenovine #aloonline #vladimirorlic #fypシ゚viral #fypシ #fy #viralvideo ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading