Aleksandar Vučić
Foto: Alo/Foto: Alo!

Nju je odlikovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na ceremoniji je devojčica danas i zapevala, i do pesmu "Orahovcu, bašto rajska". Od njenog prelepog glasa muzika je zanemela, svi su je pomno slušali. Poslušajte je:

Koje odlikovanje je dobila Pavlina? 

Orden Karađorđeve zvezde najviše je odlikovanje Republike Srbije i uručuje se ličnostima, udruženjima i institucijama za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju države i njenih građana.

Postoje tri stepena nagrade koju dodeljuje predsednik - prvi je najviši, zatim slede drugi i treći.

Karađorđeva zvezda prvog stepena sastoji se od zvezde, lente i ordenskog znaka - orden se nosi na levoj strani grudi, dok lenta ide preko desnog ramena.

Ukoliko ste odlikovani Karađorđevom zvezdom drugog reda, gotovo identičan ordenski znak nosićete oko vrata, dok se odlikovanje trećeg stepena nosi na levoj strani grudi.

Ko je Pavlina Radovanović?

Mala umetnica velikih glasovnih mogućnosti, Pavlina Radovanović iz Orahovca, u javnosti je osim po svom moćnom glasu poznata i po tome što je pričala kako je to danas biti srpsko dete na Kosovu. Ona je devojčica koja se prkosno bori za svoj narod.

Pavlina Radovanović, mala umetnica velikog srca, rođena je 2009. godine u Orahovcu, gradu u Prizrenskom okrugu gde sada i živi.

Od svoje pete godine Pavlina je počela da peva i to, kako sama kaže, krajišku muziku. Kasnije, roditelji su je upisali u muzičku školu jer su primetili njen talenat. Za prepoznavanje njenog umeća u pevanju je najviše zaslužan Gavrilo Kujundžić, profesor muzike koji je usmerio na tradicionalnu duhovnu muziku i od tog momenta postaje glas koji se ori sa Kosova, glas koji pjeva o herojima, borbi i stradanjima.

Zanimljivo, kako njena majka priča, da je od malih nogu pevala u crkvenom horu i da se „verala na prstiće“ kako bi mogla da čita tekst pesama jer joj je tako malenoj crkvena pevnica bila previsoka. Valjda otuda njena ljubav prema pravoslavnoj veri, srpskim svetinjama, manastirima, crkvama i Kosovu. Ili se jednostavno takav rodiš – rodiš se da stojiš ispred svog naroda i budeš glas koji pjesmom brani tradiciju, istoriju, kulturu od zaborava. Takvu ulogu dobiju retki, a mala Pavlina je jedna od njih.

„Lepo je biti Srbin na Kosovu, ali je teško za život“

Orahovac je 1998. godine je bio pod ofanzivom zloglasne OVK koja je na svirep način ubila na desetine Srba. Do pre rata u ovom gradu živjelo je 3500 Srba, dok ih sada ima nešto manje od 300.

O tome kako je biti Srbin na Kosovu posvedočila je ranije za SerbianTimes ova devojčica.

– U mojoj školi ima samo 46 učenika. Pre rata bile su i škole, bolnice, pošte, ali je to sve spaljeno i srušeno. Orahovac je veliki, ali ni to naše malo što imamo, ni na tom malom delu Albanci nam ne daju da živimo – kazala nam je Pavlina, pa dodala kako ih Albanci često maltretiraju.

„Mi Srbi sa Kosova nosimo jedan veliki krst“

Uprkos tome što žive na samo 400m slobodne teritorije njihovo malo je njima sve. Ponosito čuvaju to parče zemlje koje imaju jer za drugo ne znaju. Pavlina se diči se svojim rodnim Orahovcem dok sa ponosom kaže „lepo je biti Srbin sa Kosova“!

– Lepo je biti Srbin sa Kosova naravno, ali je veoma teško za život. Ovo ću ponoviti hiljadu puta, svima koji me to pitaju – mi Srbi sa Kosova držimo jedan veliki krst i taj krst ćemo držati svi zajedno dok ne umremo. Još jednu stvar koju ću da kažem kad odem kod Boga – kazaću mu da su nam oni (Albanci) naneli toliko poteškoća da je to neizdrživo – kaže Pavlina.

Pavlina se inače poslednjih dva meseca nekoliko puta nalazila na meti sramnih napada oni koji ništa dobro ne žele Srbiji i građanima, i kojima smeta sve srpsko. 

Pisali su za nju da je obučena, dok peva narodne pesme, kao Simonida koja čeka kralja, pisali su da je kao staramajka... sramni napadi su se nizali, ali ona ne posustaje, i i dalje, što je i danas dokazala, hrabro i prkosno se diči time što je Srpkinja. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
Ognjen

15.02.2024 20:54

Divna naša Pavlina. Ponosni smo na tebe.

Sova

15.02.2024 20:57

Anđele naš samo pevaj i čuvaj našu kulturu i tradiciju.

Saša

15.02.2024 21:35

Pavlina Radovanović je naš ponos,i zbog nje takve nikada se nećemo odreći našeg Kosova i Metohije!

Dare

15.02.2024 22:00

Bravo za našu Pavlinu. Dete koje ne zna za zlo.

Mila

15.02.2024 22:05

Predivna devojcica andjeoskog glasa zasluzeno je nagradjena i ukazana joj cast Predsednika

Aleksandra

16.02.2024 00:21

Дивно! Павлина је заслужила ово признање.