Priština
Foto: Alo/Shutterstock

Analitičar Iljir Deda smatra da Vašingtonu "nije lako" da prenese takvu poruku Prištini, jer se "najviše trudio" da tzv. Kosovo "zaokruži" samoproglašenu nezavisnost, piše "Zeri", a prenosi Tanjug.

Deda ocenjuje da je reč o ozbiljnoj poruci, dodajući da u diplomatiji, kada se pojave takve poruke, to je završna faza sukoba, kako je on rekao "dve zemlje”.

Analitičar Vehbi Kajtazi smatra da Priština nikada nije dobila strožu poruku od bilo koje američke administracije od ove koju je uputio O'Brajen.

- Što se tiče intervjua američkog diplomate, očekujem da će Kosovo izaći i reći da su to "naivne izjave", kao što su rekli za američkog državnog sekretara (Entonija Blinkena). Ako od reči do reči analizirate ovaj intervju, nikada nismo dobili strože poruke - rekao je Kajtazi za Kljan Kosova, a prenosi Tanjug.

Analitičar Rahman Pačarizi ocenjuje da je poruka O'Brajena "najozbiljnija stvar" koja se Prištini može desiti.

- U odnosu na Ameriku, ne znam da li se još nešto može desiti Kosovu. To znači da ste Amerikance izgubili kao prijatelje - dodao je Pačarizi.

Podsetimo, pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajen izjavio je juče da je tzv. vlada privremenih prištinskih institucija odlukom da ne dozvoli korišćenje dinara na KiM dovela u pitanje partnerstvo sa SAD, dodajući da bi Priština trebalo da povuče tu odluku.

- Nisam neko ko javno iznosi nejasne pretnje. Ukoliko nas ne bude tretirala kao partnera, nećemo se odnositi prema Vladi Kosova kao prema partneru - rekao je O'Brajen za Glas Amerike.

Privremene institucije vlasti u Prištini usvojile su uredbu o gotovinskom poslovanju koja je stupila na snagu 1. februara, a prema kojoj je evro jedina valuta u kojoj se može vršiti gotovinsko plaćanje, što znači zabranu upotrebe dinara i dovodi u pitanje egzistenciju Srba na KiM, koji svoja primanja iz Srbije dobijaju u dinarima.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal ORLIĆ U RINGU Đilas je preprodavac magle, hvali se da je švercovao šunku #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ #fypシ゚viral #foryoupage #fyp ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Miodrag

14.02.2024 19:39

Kao i uvek "pas laje a vetar nosi". Večite "kritike" bez rezultata.