Aleksandar Vučić
Foto: Alo/Printscreen

Priština je imala jednu glavnu obavezu da ispuni, a to je da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) i nije ni prstom mrdnula da to uradi.

Ovo su tri ključne poruke (mada su i ostale veoma važne), koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo na sednici Saveta bezbednosti UN. Tako je, zahvaljujući hrabrom govoru šefa države, koji svakako neće ostati bez posledica, što je i sam Vučić najavio, konstatujući da mnogima neće biti pravo zbog svega što je rekao, svet konačno mogao da čuje punu i pravu istinu o Kurtijevom teroru.

Sa ovim se u razgovoru za Alo! slaže Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije.

- To jesu ključne poruke, s tim što treba imati u vidu da je Srbija opet istakla svoju orijentaciju ka miru i stabilnosti i da je faktor koji garantuje bezbednost i mir u regionu. I to, naravno, očekuje i od međunarodne zajednice i od Albanaca na Kosovu i Metohiji. Da se politika objektivizuje i vrati za pregovarački sto tako što bi se poštovalo međunarodno pravo. To je ono bez čega svi drugi uslovi ne mogu da budu ispunjeni, odnosno prosta je činjenica da je pogoršanje odnosa toliko daleko otišlo i to je predsednik istakao govoreći o 300 odsto uvećanim konfliktima otkad je Kurti došao na vlast - ističe Miletić i zaključuje:

džo bajden, amerika uvodi sankcije kurtiju

 

 

- To govori da je Kvinta podrškom koju je od nje dobio Kurti, legimitizovala to nasilje. Takav pristup je katastrofalan i po budućnost KiM i dijaloga i svega drugog. Tu istinu su dodatno pojačale sve činjenice koje je Vučić naveo, pre svega, da se više od 14 odsto ljudi u poslednje vreme iselilo sa Kosova i Metohije. To su sve važni elementi koji govore o neuspehu i Kforove misije i Euleksa i svega onoga što je rađeno u poslednje dve-tri godine.

Podsetimo, Kvintu čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemačka. Kod najvećeg broja suludih poteza koje povlači Aljbin Kurti najmanje jedna ili više ovih zemalja stoji iza toga. Ponekad, naravno, i sve one. Iako se radi o grupi izuzetno moćnih država, predsednik Srbije se u Njujorku nije libio da im praktično saspe u lice gorku istinu da su često saučesnici Aljbina Kurtija u svemu što radi protiv Srba na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Vučić je, u obraćanju posle sednice Saveta bezbednosti, naglasio da nije stigao da kaže na sednici sve što je želeo:

- Ne možete sve da kažete, da stignete. Hoću samo da kažem da smo uložili ogromnu energiju. Rizikovao sam svoju karijeru, znam šta će da mi rade posle ovoga, rekao sam stvari koje se nekima ne dopadaju, ali to je moj posao. Da se borim za našu Srbiju. Ponosan sam na to što smo dali, sve od sebe smo dali. Da li je rezultat najbolji, ne znam, ali smo se borili. Došli smo ovde, pokazali da se ne plašimo nikakvih konsekvenci. Bićemo uz naš narod, može biti tehničkih problema narednih dana, ali Srbija nikada neće ostaviti svoj narod.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading