"NAŠ ZAHTEV JE VRLO JASAN" Hovenijer nastavio da rešeta po Kurtiju
Foto: Alo/Prinscreen

On je istakao i da će se lažna država Kosovo suočiti sa "posledicama u kvalitetu partnerstva sa SAD", ukoliko Priština ne posluša njihove savete, prenosi portal Kosovo onlajn. 

Takođe, ukazao je i da tzv. vlada treba da odobri nacrt statuta Zajednice srpskih opština i uputi ga tzv. ustavnom sudu.

- Naš zahtev je vrlo jasan. Tražimo od vlade, ne samo ja, ima i zahteva iz Vašingtona, ali i stav mojih kolega iz Kvinte je da Vlada Kosovo treba za sada da odloži primenu uredbe Centralne banke. Ovo tražimo jer smatramo da su neophodni pripremni radovi za njenu uspešnu implementaciju, kako ne bi imala nepravedan uticaj na ugrožene zajednice, između ostalog, srpsku zajednicu na Kosovu. Taj posao koji je trebalo da se uradi, kako bi se izbegle negativne posledice Uredbe, nije obavljen - naveo je Hovenijer, između ostalog, u intervjuu za RTV21, a preneo portal Kosovo onlajn.

Istakao je i da pitanje nije u upotrebi evra, već u tome što odredbe koje mogu uticati na građane, nisu donete na vreme.

- Budimo iskreni i konkretni. Imamo dve brige. Prva je da, recimo, imate nekoga ko je dobio socijalnu pomoć iz Srbije. Neko dobije penziju ili dečji dodatak. Kako sam razumeo, po odredbama Ahtisarijevog plana, tako i po uslovima koje je prihvatilo Kosovo, prihvaćeno je da Srbija ima apsolutno pravo da pruži finansijsku podršku srpskoj etničkoj zajednici na Kosovu. To se radi već duže vreme - da se u zemlju unose dinari ili gotovina i onda građani odu u poštu ili banku ds podigne sredstva. Novi propisi sprečavaju da se to dogodi. I nije se unapred radilo na pronalaženju alternativnih načina da se omogući nastavak isplate socijalnih davanja. To je ono što nas brine. Penzioneri, samohrane majke, ranjive grupe, koje računaju na tu pomoć. I, iznenađeni smo činjenicom da nije učinjen nikakav napor da se o ovome unapred i osmisli strategija za ublažavanje ovog problema - rekao je Hovenijer. Druga briga su, kaže, praktična pitanja.

Kako prenosi ovaj portal, na pitanje šta ako Kurti ne čuje ono što ambasador SAD govori, odgovorio je, ne želeći da ulazi u detalje, da će u meri u kojoj tzv. vlada reaguje na zabrinutost SAD u vezi sa osetljivim pitanjem, to uticati na partnerstvo tzv. Kosova i SAD.

- U meri u kojoj vlada odluči da ne uzme u obzir naše savete ili da nas sasluša, postoje jasne posledice po kvalitet našeg partnerstva. Kao što sam rekao u svojoj izjavi i kao što je rečeno iz Vašingtona, znate, to utiče na našu sposobnost da budemo efikasni zagovornici Kosova u međunarodnoj areni - bio je jasan Hvenijer.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal ORLIĆ U RINGU Đilas je preprodavac magle, hvali se da je švercovao šunku #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ #fypシ゚viral #foryoupage #fyp ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading