Dom lordova pisao Kameronu
Foto: Printscreen/Printscreen

"Od vitalnog je značaja da Ujedinjeno Kraljevstvo, sa saveznicima u EU i Kvinti (SAD, UK, Francuska, Nemačka i Italija), održavaju koordiniran i uravnotežen diplomatski pritisak kako bi podstakli obe strane da normalizuju odnose“, prva je ključna preporuka u pismu.

Dalje se traži da se proceni mogućnost ponovnog pridruživanja operaciji „Altea“, mirovnoj misiji u BiH koju vodi EU, jer bi odluka Londona da u toj misiji ne učestvuje, u vreme povećanih regionalnih i unutrašnjih tenzija, mogla da se protumači kao smanjenje angažmana Britanije u regionu i može imati štetan uticaj na Ujedinjeno Kraljevstvo.

Jedna preporuka je i da se „obezbede finansijska sredstva za stvaranje BBC-ijevog albanskog servisa ekvivalentnog BBC-u na srpskom jeziku, što bi pomoglo u suzbijanju širenja dezinformacija u regionu“.

Dodaje se i da bi trebalo koristiti dugoročne instrumente finansiranja razvojnih programa u regionu, što bi pomoglo da se osigura predvidljivost.

Dejvid Kameron

Profimedia

 

 

"Promovisati ekonomski rast i boriti se protiv korupcije. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva treba da produbi svoje ekonomske veze sa regionom kako bi promovisala dugoročni rast i dopunila napore EU da stabilizuje region i integriše ga u evroatlantske institucije. Trebalo bi da koordinira sankcije i antikorupcijske programe sa svojim međunarodnim partnerima kako bi srušio kleptokratiju“, stoji u pismu.

Svi ovi zahtevi proizilaze iz ocene da su tenzije na Zapadnom Balkanu nedavno eskalirale, kada je došlo do nasilnih sukoba na severu Kosova i protesta u Srbiji, dok je, kako se navodi, u BiH Milorad Dodik je pojačao upotrebu secesionističke retorike, „dovodeći u opasnost teško stečeni međuetnički mir postignut Dejtonskim sporazumom“.

Uz konstataciju da ruska invazija na Ukrajinu nastavlja da utiče na evropski bezbednosni kontekst, što ima značajne posledice po zemlje Zapadnog Balkana, članovi Komiteta navode da su posebno zabrinuti zbog obima i prirode ruskih kampanja dezinformisanja.

"Takođe smo čuli da su se pogoršali napori na suzbijanju korupcije, uspostavljanju vladavine prava, obezbeđivanju slobode štampe i zaštiti prava povratnika“, dodaju u pismu.

Predsednik Komiteta za međunarodne odnose i odbranu lord Ešton od Hajda rekao je da je u interesu Velike Britanije da promoviše mir, prosperitet i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

"Pozivamo Vladu Ujedinjenog Kraljevstva da preispita svoj pristup regionu u svetlu uznemirujuće eskalacije nasilja na severu Kosova i secesionističke retorike rukovodstva Republike Srpske u BiH. Velika Britanija bi trebalo da blisko sarađuje sa EU i drugim zemljama Kvinte (Italijom, Nemačkom, Francuskom i SAD) kako bi podstakla normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i jasno stavila do znanja predsedniku Dodiku da su njegovi postupci u BiH neprihvatljivi“, naveo je lord Ešton od Hajda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading