gujon
Foto: Alo/Foto: Alo/Dejan Briza

- To jeste revizionizam, kad bez dokaza, bez istorijskih činjenica koje se baziraju na materijalnim dokazima i na istraživanjima, Albanci tvrde da ono što je srpsko i pravoslavno, da je zapravo albansko, ponekad i katoličko. To je slučaj sa crkvom posvećenoj Bogorodici kod Peći. Čim postoji temelj ispod jedne crkve, a uvek postoji temelj, u ovom slučaju - tu je temelj jedne vizantijske crkve, oni kažu: "Pa ta vizantijska crkva je Ilirska, a mi Albanci smo Iliri", iako nema dokaza ni za to. Pa dodaju da je sve to njihovo, što je izgrađeno iznad te vizantijske crkve - rekao je Gujon za ovaj portal i naglasio da Albanci istu matricu koriste i za druge srpske crkve i manastire.

- Govore da su Visoki Dečani zapravo deo kosovskog, albanskog kulturnog nasleđa. Isto to kažu za Bogorodicu Ljevišku, za Gračanicu i to je nešto veoma opasno. To ne govore samo pojedini ekstremisti, nego njihovi ozbiljni mediji i njihovi političari. To uvode u školski sistem, deca veruju u te laži - naglasio je on.

Gujon je dao primer najpoznatije bazilike u Parizu, Sakre ker na Monmartru koja je izgrađena 1870. godine. 

- Ispod te crkve se nalazi temelj rimskog hrama posvećenog Bogu Merkuru. Pa je li može neko da zamisli da dođe neki Italijan iz Rima i kaže: "Pa ovo nije francusko kulturno blago, nego je to italijansko kulturno blago". Da "Korijere de la sera" ili "Republika" pišu o tome tekstove. Da političari iz Italije kažu: "Pa vi ste uzurpirali ono što je naše jer su Sakr Ker i Monmartr deo Italije, to je italijansko kulturno blago". Niko ne može to da zamisli. Nijedan istoričar nikad neće to tvrditi. Ali, ipak, to je ono što rade Albanci na Kosovu i Metohiji, s tim što znamo da su Italijani naslednici Rimljana, a Albanci nisu naslednici Vizantinaca, a još manje znamo da li su baš naslednici Ilira. Svakako, jedino kulturno blago koje postoji na KiM, to je srpsko kulturno blago, imamo takođe, vizantijsko kulturno blago i tursko kulturno blago. To je ono što zna ceo svet, istoričari i svi koji su se bavili tim pitanjima - naglasio je direktor uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

On je poručio da je "istorijski revizionizam pokušaj Albanaca da bez dokaza nametnu novu ideologiju i nove principe koji se nažalost šire u društvu, među decom, što dovodi u pitanje suživot svih dole na KiM i to za buduće generacije". 

- Od tih istorijskih laži, teško možete da pobegnete ako se one utemelje u narodu kao što se sad pokušava. Videli smo 1999. godine i 2004. pokušaj rušenja i brisanja na fizičkom nivou svih srpskih tragova na KiM. Pošto u tome nisu uspeli, sada revizijom istorije pokušavaju da izbrišu opet Srbe, srpsku kulturnu baštinu, Srpsku pravoslavnu crkvu sa Kosova i Metohije. To jeste opasno - rekao je, između ostalog, Gujon i istakao da time možemo da se suprotstavimo samo istinom. 

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal PROSEČNA PENZIJA 650 EVRA Vučić: To će biti skok u budućnost za naše penzionere! #aleksandarvucic #srbija #penzija #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fypシ゚viral #viraltiktok #foryoupage ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading