nemanja starović intervju
Foto: Printscreen

- Toliko godina kasnije, mi danas imamo obilje dokaza zbog čega onaj informisani deo, ne samo domaće, već i međunarodne javnosti sve više govori o obmani o Račku nego li o takozvanom masakru. Ono što druge strane predstavlja fenomen sa kojim se često susrećemo jeste da neposredni akteri tih događaja poput istražiteljke Helene Rante, ali i ostalih veoma često postaju spremni da iskazuju istinu o događajima tek godinama nakon što se oni dese, kada se više ne nalaze na funkcijama ili na pozicijama na kojima su bili. Takođe ono sa čime se susrećemo jeste da su lokalno zainteresovani akteri, pre svega Privremene institucije samouprave u Prištini negde svesni koliko je taj narativ o navodnom masakru u Račku nepostojan, koliko je na staklenim nogama, te upravo zbog toga pokušavaju da merama pravosudne i pravosudno - policijske represije taj narativ osnaže kažnjavajući svakog ko se usudi da na prostoru Kosova i Metohije kaže ono što predstavlja nepobitnu istinu da se radi o laži, da se radi o jednoj perfektno sprovedenoj antiterorističkoj operaciji - poručio je on u izjavi za portal Kosovo onlajn. 

Kako je naveo taj slučaj je "poslužio kroz kreiranje narativa o navodnom masakru, za bombardovanje, odnosno agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju". 

On je podsetio na istinu o "slučaju Račak". 

- Na današnji dan 1999. godine posebne jedinice policije sprovele su antiterorističku akciju na području sela Račak, a tom prilikom je eliminisan štab takozvane 161. brigade terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, eliminisano je 45 pripadnika te terorističke formacije. Akcija je sprovedena na veoma profesionalan način o čemu su unapred obavešteni verifikatori Oebsa i čak tri tima verifikatora su prisustvovala sprovođenju te operacije. To nažalost nije sprečilo šefa verifikacionog tima Oebsa Vilijama Vokera da u narednim danima kreira narativ o takozvanom masakru u Račku i ako su preliminarni nalazi istražnih timova, bilo da govorimo o našim istražiteljima ili o međunarodnom timu patologa iz Finske, jasno i nepobitno govorili o tome da nije bilo nikakvih pogubljenja, da su svi koji su poginuli shodno tipu prostrelnih rana poginuli u borbama - istakao je Starović, a preneo portal Kosovo onlajn. 

Dodaje da su i nalazi takozvanih parafinskih rukavica nepobitno govorili o tome da su koristili vatreno oružje. 

- Taj narativ koji je kreiran je zapravo i poslužio da se pokrene jedna masivna medijska kampanja koja je na kraju rezultovala zločinom Nato agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Sama Helena Ranta koja je vodila tim finskih istražitelja je devet godina kasnije u svojoj autobiografskoj knjizi svedočila o tome pod kakvim je strašnim pritiscima bila kako od Vilijama Vokera, tako i od finskog Ministarstva spoljnih poslova kako bi modifikovala svoj preliminarni izveštaj, učinila ga dovoljno nejasnim da bi omogućila kasnije Vilijamu Vokeru da ode dva ili tri koraka dalje i plasira taj narativ o takozvanom masakru. Posledice te legende koja je stvorena o takozvanom  masakru u Račku su bile katastrofalne i rezultirale su hiljadama ljudskih života koje smo izgubili i enormnom materijalnom štetom tokom agresije Nato saveza - podseća Starović.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading