Vilijam Voker
Foto: EPA/EPA

Piše: M. J.

Konstruisanje lažnog masakra nad albanskim civilima, što je kasnije poslužilo NATO alijansi da opravda besomučno bombardovanje naše zemlje, pre svih pomogao je tadašnji šef misije OEBS na Kosovu i Metohiji Vilijam Voker. Njegov lažni izveštaj bio je prekretnica za početak bombardovanja od strane NATO zločinačke alijanse.

Sukob srpske policije sa teroristima OVK u Račku, koje je važilo za jako uporište terorista koje su predvodili članovi porodice Jašari, dogodio se 15. januara 1999. Srpske regularne policijske snage danima su bile na meti terorista koji su kasnije eliminisani tokom okršaja.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović rekao je da Priština i nakon 25 godina od ovog događaja i dalje pokušava da osnaži lažni narativ da se u Račku dogodio masakr, iako je nepobitno da se radi o jednoj velikoj obmani za šta postoji obilje dokaza.

- Danas, toliko godina kasnije, mi imamo obilje dokaza koji govore upravo u prilog činjenici da se radi o jednoj velikoj obmani. Možda su najznačajniji navodi iz autobiografske knjige Helene Rante, šefice finskog tima patologa, koja svedoči devet godina nakon Račka o tome pod kakvim pritiscima je bila, ne samo od strane Vilijema Vokera već i od finskog ministarstva spoljnih poslova - istakao je Starović i dodao da se narativi kreirani devedesetih godina i dalje s vremena na vreme podgrevaju.

- Lokalno zainteresovani akteri, poput privremenih institucija samouprave u Prištini, čine sve što je u njihovoj moći kako bi ih dodatno osnažili. Ipak, i sami su negde svesni koliko je priča o navodnom masakru u Račku na klimavim ili staklenim nogama, i upravo zbog toga pokušavaju da taj crni narativ ili lažni narativ osnaže merama pravosudno-policijske represije - rekao je Starović, koji je podsetio na primer predsednika Privremenog organa opštine Zvečan Ivana Todosijevića, koji je godinu dana, kako kaže, provlačen po prištinskim sudovima zbog navodnog izazivanja rasne i verske mržnje, zbog toga što je rekao  da je Račak jedna velika obmana.

Pronađeno oružje,
na rukama terorista barut

Kada je srpski tim patologa, uz prisustvo međunarodnih medija, ušao u Račak, tamo su pronašli ogromnu količinu oružja. Nijedna kuća nije bila zapaljena. U jednoj kući je bio smešten štab terorističke OVK i tu je pronađeno oružje, municija, uniforme sa oznakom UČK, velike količine hrane, mašina za kucanje i spiskovi na kojima su bili navedeni vojnici koji su dežurali, koji su bili na bolovanju.

Nakon izvršene obdukcije od strane srpskih, beloruskih i finskih patologa, utvrđeno je da su uzrok smrti kod svih terorista povrede nanete iz vatrenog oružja iz velike daljine. Njihova tela nisu masakrirana, niti su im povrede nanošene nakon smrti. Balističkim veštačenjem i parafinskim rukavicama utvrđeno je prisustvo baruta na šakama ubijenih terorista što potvrđuje da su pucali na srpske policajce.

I zaista, finska forenzičarka Helena Ranta potvrdila je da su je Vilijam Voker i zapadne diplomate terale da fingira izveštaj o navodnom zločinu u Račku. Na fingiranje izveštaja ukazuje i istražni sudija u slučaju Račak Danica Marinković, koja kaže da je istina od samog početka bila poznata svima, pa i onima koji su doneli odluku o bombardovanju tadašnje SRJ, ali da im nije bila u interesu.

- Istina koju sam ja tada utvrdila kao istražni sudija stoji i danas, a to je da u Račku nije bilo nikakvog masakra civila, već da je to bila legitimna akcija srpske policije nad teroristima tzv. OVK - rekla je Marinković za Tanjug i dodala da su je tri dana sprečavali da uđe u selo, ali da je na kraju uspela uz pomoć i podršku policije, koja je obezbeđivala lice mesta.

- Formirala sam tim i 15, 16. i 17. januara pokušala da uđem. Pretili su mi stranci, nisu hteli da mi dozvole, pucali su na nas. Samo što uđemo u selo, oni otvore veliku vatru, pa smo morali da se povučemo, ali 18. januara uspeli smo da uđemo. Dozvolila sam svim predstavnicima stranih i domaćih medija i televizija koje su došle taj dan zajedno sa mnom u Račak da snimaju. I sve što sam ja videla, videli su i oni. A to je jedina istina, da u Račku nije bilo masakra nad nedužnim civilima - kazala je ona i dodala da su članovi mirovne misije pokušavali da je nagovore da ne izlazi na teren, a na kraju joj je, kako kaže, Vokerov zamenik, engleski general Džon Drevinkijević, javno pretio.

NE ODUSTAJU Dve i po decenije Albanci pokušavaju da izgrade priču o navodnom masakru SLUČAJ RAČAK JE BIO LAŽ I POVOD ZA NATO BOMBARDOVANJE!

Alo!/Vladimir Marković

 

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun podseća da je Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju slučaj Račak, koji je bio jedan od nosećih stubova optužnice protiv Slobodana Miloševića, izbacio iz optužnice. Kazao je da je patolog Helena Ranta iz Finske, koja je bila na čelu tima koji je izvršio uviđaj nad ubijenim Albancima, kad joj je progovorila savest, rekla da je na nju vršen izuzetno snažan pritisak da ne progovori istinu i da je tada spomenula neke nemačke političare.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading