Tomislav Momirović
Foto: Alo/Tanjug

Momirović je rekao Tanjugu da je predsedavanje organizacijom CEFTA za našu zemlju jako važna stvar i očekuje da ćemo zahvaljujući tome uspeti da prevaziđemo izazove i okrenemo se budućnosti. Da političke teme ostavimo za politički sto, a privredne i ekonomske teme koje se tiču svakog građanina rešavamo pragmatično u interesu cele evropske zajednice, naveo je Momirović.

"Jako sam ponosan zbog predsedavanja. CEFTA je, nažalost, već nekoliko godina u izvesnoj blokadi, zbog privremenih institucija u Prištini koje jednostavno blokiraju njen rad. Vi znate da mi dalje trpimo blokadu trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije, ali očekujem da ćemo to rešiti i pokazati dodatnu odgovornost", kazao je ministar. On je dodao i da su među glavnim, strateškim i najvažnijim trgovinskim i ekonomskim partnerima Srbije zemlje u regionu, odnosno zemlje CEFTA sa kojima imamo veliki suficit u trgovinskoj razmeni, koji je nešto veći od 2,3 milijarde evra. "To je jak podstrek za našu ekonomiju. Tu mislim pre svega na mala i srednja preduzeća, koja jako puno izvoze u BiH, Crnu Goru i Makedoniju, jer smo mi i kroz inicijativu Otvoreni Balkan uspeli da relaksiramo i umanjimo veliki broj trgovinskih i administrativnih barijera i da značajno povećamo trgovinsku razmenu", rekao je Momirović.

Naglasio je da je, ipak, EU glavni ekonomski trgovinski partner Srbije, pre svega Nemačka, sa kojom imamo razmenu od približno osam milijardi evra, preciznije ona se u prethodnim godinama kretala između 7,6 i 7,7 milijardi evra. "Sledi Kina sa kojom imamo spoljnotrgovinsku razmenu u vrednosti od 4,7 milijardi evra, sa snažnim rastom izvoza poslednjih godina, dok nam je pre 10 godina izvoz u Kinu bio šest miliona evra", rekao je Momirović. Prema rečima ministra, ukoliko evropske ekonomije, pre svega one najveće kao što su Nemačka i Francuska budu stagnirale, to će oboriti potencijale Srbije, "Mi smo u prethodnoj godini bez obzira na stagnaciju nemačke privrede uspeli da obezbedimo rast između 2,4 i 2,5 odsto koji nije tako mali", rekao je Momirović.

On je dodao i da je Kina zemlja iz koje u Srbiju najverovatnije dolazi najviše investicija i da sa tom zemljom u narednom periodu očekuje snažan rast trgovinske razmene. Momirović očekuje i da će u narednom periodu ekonomski rast, kao i trend razvoja privrede Srbije biti nastavljen. "Mi smo i u izbornoj kampanji projektovali i proklamovali kao jedan od najvažnijih ciljeva da prosečna plata za četiri do pet godina bude 1.400 evra, a penzije bi trebalo da budu oko 650 evra, i da bi to ostvarili moramo da jačamo našu ekonomiju i razvijamo trgovinu", naglasio je Momirović. Srbija je preuzela predsedavanje organizacijom CEFTA od Crne Gore. Naša zemlja je, prema podacima Privredne komore Srbije, sa zemljama CEFTA ove godine do novembra ostvarila razmenu vrednu oko 5,4 milijarde evra.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading