PKK
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Piše: M. J.

On je rekao da je takvih napada ranije već bilo, poput onog u Berlinu, u kojem je 12 osoba ubijeno, a 56 povređeno.

Peci je za Kosovo onlajn istakao da je čitava Srbija u opasnosti.

- I ovde ima migranata, a ne znamo u stvari ko su oni, da li su stvarno izbeglice ili su teroristi... Zato bi trebalo obratiti pažnju jer je zbog svega što se dešava na Bliskom istoku velika opasnost da se i ove godine tako nešto dogodi - smatra Peci, i dodaje da je poznato da su albanski ekstremisti sa tzv. Kosova otišli u Siriju i da su bili deo ISIL.

- Neki od tih džihadista su se vratili, a osećaju jaku mržnju prema Srbima. Iz dva razloga - za islamiste su pravoslavni Srbi nevernici i, naravno, na KiM iz nacionalističkih motiva. Zato je situacija opasna što se tiče KiM - rekao je Peci, koji je i sam u ranoj mladosti bio radikalizovan, ali je tu ideologiju napustio.

On ocenjuje da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti na izborima i tim radikalnim Albancima mnogo obećavao, pa sada mora da im gleda kroz prste.

- Na KiM sigurno ima par hiljada radikalnih muslimana, nisu svi spremni za terorizam, ali ima mnogo onih koji jesu. Problem je što je Kurti, kada su bili izbori, pokušao da dobije glasove tih muslimana i dosta im je obećavao. Zato je to problem i on mora da ih pušta, ne preduzima ništa protiv njih pošto je od njih dobio mnogo glasova. Osim kada postoji pritisak zapada na njega, ali bez toga nema reakcije - naveo je Peci.

Američki Stejt department naveo je u godišnjem izveštaju o terorizmu u svetu da su tzv. kosovske pravosudne institucije prošle godine nastavile da izriču niske kazne za optužbe u vezi sa terorizmom, kao i da prevremeno puštaju na slobodu osuđene za ta dela. 

Stručnjaci za bezbednost i terorizam više puta su upozoravali da su albanski ekstremisti, povratnici iz Sirije, na slobodi i da ih niko ne prati. Procena je da se iz Sirije na KiM vratilo između 300 i 500 albanskih pripadnika ISIL.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal “U RINGU” Kako bi se zvao Marko Čadež da je stvarno špijun 🤔🤫 #alo #alodnevnenovine #alonovine #markocadez #fyp #fypシ #foryoupage ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading