Nasim Haradinaj
Foto: Alo/Profimedia

Tu odluku Trendafilova je donela pre dva dana, a kako se navodi uslovna sloboda Haradinaja važiće do isteka kazne od četiri godine i tri meseca koju je izrekao panel Apelacionog suda. Trendafilova je odluku donela nakon konsultacija sa sudijama panela koji su izrekli kaznu, a zatim razmotrila faktore iznete u Pravilniku o postupku i dokazima i uzela u obzir i sednicu na kojoj je saslušala Haradinaja.

Takođe, prilikom donošenja odluke u vidu je imala i izveštaj sekretara Specijalizovanih veća o vladanju Haradinaja u pritvorskom objektu u Hagu. "Predsednica je zaključila da su krivična dela za koja je Haradinaj osuđen nesumnjivo teška, imajući u vidu zastrašujući efekat koji je otkrivanje poverljivih informacija imalo u odnosu na (potencijalne) svedoke, ali da niz faktora govori u prilog izmeni kazne. Konkretno, predsednica je zaključila da je Haradinaj tokom vremena provedenog u pritvorskom objektu imao priliku da razmisli o svojim postupcima i da se u izveštaju sekretara navodi da se u proteklih nekoliko meseci pridržavao pravila koja tamo važe", navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.

Dodale je da je Haradinaj izrazio "kajanje i čvrstu rešenost" da se ubuduće uzdrži od radnji koje bi mogle da predstavljaju krivična dela protiv pravosuđa.

Ona je istakla i da će odluka biti povučena ukoliko se Haradinaj ne bude pridržavao nekog od uslova iznetih u njoj.

Nasim Haradinaj i Hisni Gucati optuženi su da su kao vođe veterana OVK, pred hapšenje Hašima Tačija i početak njegovog suđenja više dana preko konferencija za štampu koje su organizovali, ali i drugih javno emitovanih događaja, neovlašćeno otkrili informacije zaštićene zakonom Specijalizovanih veća i Tužilaštva, uključujući i podatke koji ukazuju na identitet svedoka.

Uhapšeni su 25. septembra 2020. godine, a optužnica im je potvrđena 11. decembra te. Pre Haradinaja, Trendafilova je na uslovnu slobodu pustila i Gucatija.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading