"ODVRATNI SRBI" Ovaj uzvik krvnice Medlin Olbrajt svi dobro pamte, bila je sinonim za zlo i naredila je naše bombardovanje
EPA

Olbrajt će u Srbiji ostati upamćena kao jedna od najomraženijih stranih političarki. To i ne čudi, jer je za vreme mandata državne sekretarke bila jedan od najvećih zagovornika bombardovanja naše zemlje, pravdajući da je u pitanju “humanitarna misija”. Mnoge u SAD je ta žestina iznenadila pa su rat nazvali “Medlin rat”.

Ključnu ulogu imala je i u mirovnim pregovorima u Rambujeu o Kosovu i Metohiji 1999. godine. Tada je praktično presekla pregovore, obećavši Albancima referendum za tri godine, a Srbima čuveni Aneks B, za koji su i strani političari govorili da je predviđao okupatorski status za Jugoslaviju. Nedugo zatim, usledilo je bombardovanje.

Pitali su je šest godina kasnije da li bi 1999. postupila drugačije, ali je rekla da bi "zauzela mnogo tvrđi stav prema Miloševiću“, te da je"ponosna na mnoge svoje poteze“.

Bila je i ostala najveći zagovornik nezavisnosti Kosova, što joj nisu zaboravili - pre dve godine je dobila i bistu u Prištini. Da je ostala prijatelj Kosova pokazala je krajem prošle godine u decembru na saslušanju pred Spoljnopolitičkim Predstavničkim domom kongresa.

Ne možemo da joj zaboravimo ni što je 2012. godine u Pragu, na promociji svoje autobiografije, “Praško proleće – lična priča o sećanju i ratu 1937-1948.” uzviknula "Odvratni Srbi". Nije mogla da se suzdrži nakon što joj je, kako su preneli mediji, grupa prosrpski orijentisanih Čeha pokazala fotografiju žrtava NATO bombardovanja 1999.

Ipak, mesec dana kasnije je na promociji u Hagu Srbe nazvala "izvanrednim narodom, sa značajnom istorijom“.

U novembru 2021. godine izabrana je za predsednicu Odbora za odbranu SAD, savetodavnog tela Pentagona.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
Zagor

11.12.2023 07:28

Djubre nakazno američko!Dabogda gorels u paklu!!!

milojko

11.12.2023 07:39

ja vjerujem da su nju bacili neđe u more jer ni zemlja neće da je primi.fukara matora kako ona tako i njena kćer

KKK

11.12.2023 07:44

UZDAMO SE U DRAGOG BOGA , DA ONA VEC GORI U PAKLU ! ! !

Aleksandar B

11.12.2023 07:46

"Odvratni Srbi"?! Ja sam nažalost srpske nacionalnosti i pre mnogo godina sam napustio Srbiju upravo iz razloga što mi se smučio taj srpski mentalitet gde svako gleda kako će ko koga da prevari i da mu nanese zlo. Ovde je problem samo taj što ova što govori o "odvratnim srbima" ni sama nije ništa manje odvratna.