Donald Tramp na suđenju
Foto: EPA/EFE

"Srbija će i dalje biti težak sused, ali kapacitet za stvaranje ozbiljnih problema ostaće ograničen", kaže Šej.

Kako prenosi "Albanijan post", Šej kaže da s obzirom na aktuelne geopolitičke neizvesnosti, glavna stvar u sprečavanju produbljivanja krize jeste da se "Kosovo" priključi evroatlanskim strukturama u prvom delu sledeće godine.

Šej se zapravo najviše plaši pobede Rusije i zato napominje da bi uspeh Moskve napravio presedan i opasnost po Zapad.

"Svako drugo rešenje osim potpune nezavisnosti Kosova ponovo bi zapalilo sukob i bilo bi mnogo gore od trenutke situacije. Dakle, možemo samo napred, ne i nazad", poručuje Šej.

Dodaje da je bolje za Prištinu da integriše srpsku zajednicu, nego da dozvoli da ona bude "instrumentalizovana i manipulisana iz Beograda".

"Borbu protiv etničkih separatista treba voditi na lokalnom nivou, isto toliko u Mitrovici koliko i u Mariupolju", kaže Šej.

Penzionisani nemački general Erhard Buler, inače nekadašnji komandant Kfora, tvrdi da će se uprkos "aktuelnim bezbednosnim izazovima", "opšta posvećenost međunarodne zajednice nezavisnosti Kosova, posebno SAD i Nemačke, nastaviti.

Ipak, kaže da u poslednje vreme postoji nezadovoljstvo među pristalicama "Kosova" zbog nespremnosti da se konstantno angažuju u procesu dijaloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine pod okriljem EU.

"Kosovo ne bi trebalo da rizikuje da izgubi podršku svojih prijatelja. Sada je vreme da poslušamo savete najboljih prijatelja i ispunimo sve obaveze iz do sada postignutih dogovora. Ovaj apel upućen je i Vladi Srbije. Agresivna retorika i pretnje ne bi trebalo da imaju mesto među evropskim susedima", kaže Buler.

Postavlja se pitanje da li će Amerika, ako se Donald Tramp vrati na mesto predsednika, nastaviti sa politikom kojoj je pitanje Kosova među prioritetima, s obzirom na glavne međunarodne izazove.

Džej kaže da bi povratak Trampa na čelo SAD bila svojevrsna satisfakcija za srpsko rukovodstvo, ali ne smatra da bi to predstavljalo opasnost za Prištinu.

"Tramp možda nije bio lično umešan u pitanje Kosova, ali nije sprečio svoje više pomoćnike da rade za Prištinu i nije zaustavio učešće SAD u Kforu. Mislim da bi trebalo da budemo otvoreni u pogledu potencijalnog drugog Trampovog mandata, da sačekamo i vidimo šta će se zapravo desiti", poručuje Šej.

Buler sa druge strane kaže da bi Priština trebalo konstruktivno da se uključi u dijalog, baš zbog pretpostavke da će vrata za normalizaciju odnosa biti zatvorena zbog izbora u SAD.

"Napad Rusije na Ukrajinu ne sme da uspe. Situacija na Zapadnom Balkanu se ne može porediti sa onom u Ukrajini. Kosovo je pod zaštitom Kfora, pod mandatom Saveta bezbednosti UN. To je najznačajnija razlika", kaže Buler.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading