IZ SAVETA EVROPE STIGAO TEŽAK ŠAMAR ZA KURTIJA! Izveštaj ogolio pakao za Srbe koji stvara Priština
Foto: EPA/EPA

Savet Evrope nedavno je objavio izveštaj u kojem se iznose brojne kritike na račun samoproglašene vlasti u Prištini, prenosi beogradski medij.

Jedna od ključnih tačaka kritike odnosi se na prekomernu upotrebu takozvanih policijskih kosovskih snaga na severu Kosova i Metohije.

Stručnjaci iz Saveta Evrope takođe su izrazili zabrinutost zbog nedostatka volje vlasti u Prištini za osnivanje Zajednice srpskih opština, kao i nepoštovanja međunarodnih sporazuma. Posebno je istaknuto nesprovođenje sudske odluke o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani.

U izveštaju se ističe da samoproglašene kosovske vlasti favorizuju brzu i nasilnu upotrebu specijalnih snaga za uspostavljanje javnog reda, čak i kada postoji veliki rizik od nasilja i krvoprolića. Zahvaljujući snažnom stavu Kfora, izbegnuta je veća eskalacija nasilja u nedavnim događajima.

Nesprovođenje odluka ustavnog suda

Eksperti Saveta Evrope konstatuju da samoproglašene vlasti u Prištini nisu iskazale volju da osnuju Zajednicu opština sa srpskom većinom, uprkos odlukama ustavnog suda. Takođe, nesprovođenje sudske odluke o imovini manastira Visoki Dečani predstavlja jasno kršenje vladavine prava.

 

Zaštita svedoka i borba protiv kriminala i korupcije

Izveštaj takođe ističe probleme u zaštiti svedoka u slučajevima ratnih zločina, kao i nedovoljne napore vlasti u borbi protiv kriminala i korupcije, prenosi beogradski medij.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading