LAŽNI SVEŠTENIK NIKOLA
Foto: Alo/Eparhija raško prizrenska

 Iako sve želi da se predstavi kao izolovani slučaj i čin jednog egzibicioniste, ono što se u utorak desilo u Podujevu mora da zabrine i našu vlast i klirike.

Naime, samozvani pravoslavni sveštenik Nikola Džufka, inače državljanin Albanije sa diplomom srednje škole, predvođen lokalnim funkcionerima upao je u crkvu Svetog Arhangela Mihaila u selu Rakitnica, kako bi navodno obavili crkveni obred. Tokom i nakon ove skaredne "službe" Džufka je u hram uneo albansku zastavu sa dvoglavim orlom, a kasnije je sa njom pozirao ispred bogomolje sa sve svojom svitom.

Iz Eparhije raško-prizrenske poručili su da je reč o grubom nasrtaju na imovinu SPC u cilju širenja etničke i verske mržnje i nestabilnosti na prostoru Kosova i Metohije:

- Cilj ove grupe bio je da ovu crkvu proglase za "crkvu Fana Nolija" koja pripada samozvanoj i samoproglašenoj Albanskoj nacionalnoj pravoslavnoj crkvi iz Elbasana. Ovo krivično delo samo je još jedno u nizu koje za cilj ima otimanje duhovne i kulturne baštine SPC, odnosno "albanizaciju" ili "kosovarizaciju" srpske duhovne i kulturne baštine. Nikola Džufka, građanin Albanije iz Elbasana nije svešteno lice, već se lažno predstavlja kao pravoslavni sveštenik. O njemu je detaljno izvestila javnost kanonska Pravoslavna crkva Albanije.

Docent dr Jasmina S. Ćirić, istoričar umetnosti i profesor Univerziteta u Kragujevcu istakla je da ovaj incident predstavlja ne samo krivično delo, već i akt agresije koji ugrožava duhovni i istorijski identitet SPC.

- Džufka nema za cilj samo da se lažno predstavlja kao sveštenik, već i da "uzurpira i aproprira" srpsku kulturnu baštinu. Svaki napad na duhovno nasleđe jednog naroda ugrožava mir i bilo kakav pokušaj tolerancije u regionu, što zahteva odgovorne reakcije i prevenciju na svim nivoima. Ovakve aktivnosti i upadi u hram SPC predstavljaju deo šireg albanskog obrasca asimilacije i otimanja kulturnog nasleđa - rekla je Ćirićeva za "Kosovo onlajn".

Kako je navela, ovo nije jedini incident u kojem se pokušava "identitetska promena i istorijska alteracija" srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa na Kosovu:

- Na stranici "Eksplor Kosova" manastir Gračanica označava se kao albanski hram, crkvu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu nazivaju katoličkom crkvom Svete Petke. Setite se takođe i takozvane audijencije kod pape kada je Aljbin Kurti upotrebio slike srpskog srednjovekovnog nasleđa u svrhu (samo)promocije kosovskog nasleđa. Samo prisustvo i agresivno nametanje u Italiji ne bi trebalo da nas zbuni, posebno ako znamo da su Albanci finansirali i na italijanski preveli turistički vodič "Kosovo", a na 39. strani je napisano je da je manastir Gračanica nedaleko od Ulpijane, prestonice Dardanije, a da je crkva u stvari podignuta na temeljima dardanske crkve, da bi potom tek na strani 115. pomenuli da je crkvu obnovio kralj Milutin, ali je pominju kao kosovsku navodeći Briselski sporazum iz 2013. godine.

Kancelarija za KiM ocenila je da u Prištini pokušavaju da različitim perfidnim i opasnim strategijama, hramove i manastire SPC preuzmu i proglase za deo tzv. kosovskog nasleđa, a naposletku pribegavaju brutalnim upadima na posed svetinja SPC, upravo zbog snage i značaja koji srpska crkva ima za naš narod:

- Ovo je pitanje koje bi moralo da skrene pažnju kompletne međunarodne zajednice, jer je nedopustiv tretman ćutanja dok se ruše i skrnave srpski grobovi, prekopavaju srpske kosti, kamenuju srpske kuće, otima bespravno srpska zemlja...

Nedavno su prištinske vlasti proterale protosinđela Fotija, igumana manastira Devina voda kod Zvečana, u više navrata su štampali pamflete o "istorijskom nasleđu Kosova", u kojima se govori o manastirima "vizantijsko-kosovarskog stila" gde su se molili "kosovarsko-albanski hrišćani", pokušali su i da Dečane i Pećku patrijaršiju, koji su upisani na Uneskovu listu svetske baštine, preimenuju u "kosovske kulturne spomenike"...

U nameri da postane balkanski Zelenski, koji je u Kijevu nedavno zabranio rad kanonski priznate Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata, Kurti želi da sprovede isto sa SPC. Ako se uz to uzme u obzir, da bi vaseljenski patrijarh Vartolomej, koji pretenduje da bude "pravoslavni papa" i koji je pod kontrolom Vašingtona, mogao i nekakvoj tvorevini kao što je tzv. "kosovska pravoslavna crkva" da uruči tomos o autokefalnosti, tada ni opskurni likovi poput Džufke ne bi bili daleko od "patrijarhovog trona"..

Inače, od 1999. godine i završetka rata na KiM, kada je počeo egzodus srpskog naroda, do proglašenja tzv. nezavisnosti 2008, uništeno je čak 156 crkava i manastira. Samo od početka godine zabeleženo je 12 udara - obijani su hramovi, cepane zastave SPC, postavljane oznake terorističke OVK...

Prenoćio knez Lazar

U selu Rakitnica je očuvana stara crkva posvećena Svetom arhanđelu Mihailu letnjem. Albanci iz sela je zovu "Kiša Lazarit" - Lazareva crkva jer je, po predanju, nakon Kosovskog boja u njoj zanoćilo telo srpskog kneza, kada je prenošeno iz Prištine u manastir Ravanicu. Bogomolja je građena u 14. ili 15. veku, prvi put je obnavljana u 16, a drugi 1936. godine. U crkvi se povremeno služilo dok preostalo srpsko stanovništvo u okolnim selima i Podujevu nije proterano 1999. godine. Više svetinja u opštini Podujevo je ruinirano, a posebno je stradala saborna crkva Sv. apostola Andreja koja je zapaljena 2004. godine, o čemu postoji video- zapis lomljenja krsta na vrhu kupole.

BONUS VIDEO

@alo_portal Zakuvavanje - Ministar Mihailo Jovanović pokazao koliko je dobar kuvar! #alo #alonovine #alodnevnenovine #mihailojovanovic #kuvanje #fypシ #fypシ゚viral #foryou ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading