LAŽNI SVEŠTENIK NIKOLA
Foto: Alo/Eparhija raško prizrenska

- Juče, 28. novembra 2023. godine, prema pisanju internet portala kosovapost.net, u crkvu Sv. Arhangela Mihaila u selu Rakitnici, opština Podujevo provalila je grupa lica zajedno sa samozvanim i lažnim sveštenikom Nikolom Džufkom, građaninom Republike Albanije, da bi u crkvi navodno obavili crkveni obred. Reč je o grubom nasrtaju na imovinu SPC u cilju širenja etničke i verske mržnje i nestabilnosti na prostoru Kosova i Metohije. Prema tvrđenju pomenutog portala u ovoj provali i zloupotrebi srpske pravoslavne crkve koja datira iz 15 veka, a koja je kasnije i popravljana, učestvovali su i predstavnici opštine Podujevo. Cilj ove grupe prema pisanju portala bio je da ovu crkvu proglase za ”crkvu Fana Nolija” koja pripada samozvanoj i samoproglašenoj Albanskoj nacionalnoj pravoslavnoj crkvi iz Elbasana - navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske i dodaje:

- Ovo krivično delo je samo još jedno nizu koje za cilj ima otimanje duhovne i kulturne baštine Srpske Pravoslavne crkve, odnosno „albanizaciju“ ili „kosovarizaciju“ naše duhovne i kulturne baštine. Na proces kulturne aproprijacije naše baštine Eparhija raško-prizrenska ukazuje već godinama. Ovaj najnoviji slučaj je naše navode potvrdio, ovoga puta na nesporan i krajnje zabrinjavajuće način. Ovakvi i slični akti ukazuju na hitnu potrebu zaštite naše kulturne i duhovne baštine, pre svega od pojedinaca i organizacija povezanih sa kosovskim institucijama, ili sa pojedincima koje deluju uz veću ili manju podršku tih institucija.

Eparhija raško-prizrenska SPC ovom prilikom želi da upozna javnost sa sledećim činjenicama:

LAŽNI SVEŠTENIK NIKOLA

Eparhija raško prizrenska

 

 

1. Nikola Džufka je građanin Republike Albanije iz Elbasana i nije svešteno lice, već se lažno predstavlja kao pravoslavni sveštenik. O njemu je detaljno izvestila javnost kanonska Pravoslavna Crkva Albanije koja je prenela saopštenje Mitropolije Elbasanske, koje prenosimo u srpskom prevodu.

KO JE NIKOLA (BLAŽDE) DžUFKA?

Neophodno pojašnjenje za javno mnjenje.

„Čuvajte se lažnih proroka, koji vam dolaze u odijelu ovčijem, a iznutra su vuci grabljivi.“ Matej 7:15

1. Nikola (Blažde) Džufka nije pravoslavni klirik i kao takav nije priznat od strane bilo koje hrišćanske crkve u bilo kojoj zemlji. Tvrdi da je rukopoložen od strane izvesnog čoveka srpsko-rumunskog porekla, koji nema veze sa Pravoslavnom crkvom i nije njen klirik. Ovo je jednostavno obmana javnog mnjenja.

2. Nikola predstavlja samo sebe, nema ni crkvu ni zajednicu vernika, uprkos svojim pompeznim izjavama koje povremeno daje u medijima.

3. Improvizovao je ono što naziva „crkvom“ u podrumu svoje kuće, otvoreno obmanjujući javnost čak i u medijima da je reč o „paleohrišćanskoj katakombnoj crkvi“.

4. Otvoreno laže i obmanjuje u medijima da je završio verske studije, iako nije učinio ništa slično. Tačnije rečeno, završio je srednju stručnu školu za prehrambenu tehnologiju u Elbasanu, čak ponavljajući poslednju godinu.

5. On daje „patriotske“ izjave, dok istovremeno ismeva i prezire albanske pravoslavne klirike, takođe ugrožavajući i ismevajući ozbiljnost verskih lidera i sveštenih lica drugih vera.

6. Nedostatak bogoslovskog obrazovanja pokazuje da su njegove medijske izjave o pravoslavnoj veri netačne i obmanjujuće. Ovaj pojedinac nije zavisan od bilo kojeg crkvenog autoriteta i nije odgovoran za svoje postupke.

7. Njegov jedini interes je medijsko promovisanje i privlačenje javne pažnje, bez obzira na štetu koju to nanosi ugledu sveštenog čina i pravoslavnoj veri.

8. Njegove neodgovorne izjave u medijima, pod okriljem verskog autoriteta, izazivaju nezadovoljstvo, podstičući neprijateljstvo među verskim zajednicama, nedostatak uzajamnog poštovanja i kao posledica toga, međuversku mržnju.

9. Sa zabrinutošću pratimo njegove medijske nastupe. Prikupljanjem preliminarnih informacija od strane medija o osobi koja ne pripada nijednoj verskoj zajednici, nema nikakav aoritet, nema ni odgovarajuće obrazovanje te ne predstavlja nikoga osim sebe pružilo bi dovoljan razlog zašto on ne zaslužuje da bude uzet ozbiljno.

10. Autokefalna Pravoslavna Crkva Albanije je jedini duhovni i zvanični autoritet koji garantuje očuvanje i promociju dogmatskih i crkvenih principa, koja se vodi od strane svojih legitimnih tela u skladu sa svojim statutom i crkvenim kanonima. Svaki pokušaj, kako u prošlosti tako i sada, da umanji ulogu i doprinos Pravoslavne Crkve u Albaniji propašće uz blagodat i pomoć Božiju.

LAŽNI SVEŠTENIK NIKOLA

Eparhija raško prizrenska

 

 

Eparhija raško-prizrenska dalje navodi da je Rakitnici viševekovno srpsko seli

2. Rakitnica je nekada bila srpsko selo, ali su se poslednje srpske porodice iselile posle srpsko-turskog rata 1878. godine. U selu je očuvana stara crkva posvećena Sv. Arhanđelu Mihailu letnjem. Albanci iz sela je zovu „Kiša Lazarit“

– Lazareva crkva jer je, po predanju, nakon Kosovskog boja u njoj zanoćilo telo srpskog kneza Lazara kada je prenošeno iz Prištine u manastir Ravanicu. Prema arhitektonskim i stilskim odlikama, crkva je građena u 14. ili 15. veku, prvi put je obnavljana u 16. veku, drugi put 1936. godine. U selu se nalaze i ostaci starog srpskog groblja. U crkvi se povremeno služilo dok preostalo srpsko stanovništvo u okolnim selima i Podujevu nije proterano od strane OVK 1999. godine. Više crkava u opštini podujevo je ruinirano, a posebno je stradala saborna crkva Sv. Apostola Andreja koja je brutalno zapaljena 2004. godine, o čemu postoji video zapis sa lomljenjem krstova i paljenjem hrama. Hram je posle popravljen ali zbog loše bezbednosne situacije Srbi poreklom iz ovog kraja ne usuđuju se da dolaze. Prilikom obilaska podujevskog kraja Eparhija je posle rata 1999. ustanovila da je više srpskih pravoslavnih grobalja po okolnim selima ruinirano. Crkva Sv. Arhangela Mihaila u Rakitnici je uz manja oštećenja preživela jer su je poštovali i stariji Albanci koji su čuvali predanje da je u njoj prenoćilo telo Sv. Kneza Lazara posle Kosovske bitke 1389.

3. Srpska Pravoslavna Crkva i Pravoslavna Crkva Albanije su dve sestrinske autokefalne Crkve sa svojim prostorom jurisdikcije i imaju izuzetno dobre i bratske odnose. Pravoslavni vernici iz Albanije često posećuju i naše svetinje na Kosovu i Metohiji, a u više navrata mogli su sa našim sveštenicima i monasima da služe i na albanskom jeziku.

4. Zbog nasilne provale i zloupotrebe objekta Srpske Pravoslavne Crkve u selu Rakitnici Eparhija raško-prizrenska će podneti krivičnu prijavu protiv Nikole Džufke i tražiti da policija razjasni okolnosti oko učešća predstavnika opštine Podujevo u ovom krivičnom činu.

Eparhija raško-prizrenska SPC

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Koliko košta odevna kombinacija Milene Popović?! Celu emisiju “U ringu” sa Milenom Popović možete pogledati na našem YT kanalu ▶️ #alo #alonovine #fypシ #alodnevnenovine #milenapopovic #fypシ゚viral #foryou ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading