Mojsilović: Situacija na Kosovu veoma komplikovana, nadam se da će KFOR biti faktor koji će zaštititi srpski narod
Foto: mod.gov.rs

General Mojsilović je najavio da će u ponedeljak ponovo razgovarati sa Ulutašem.

- Očekujem razgovore sa njim u ponedeljak u kontekstu razmene određenih informacija o stanju bezbezbednosti i nadam se da će KFOR u svom kapacitetu imati dovoljno snage da bude faktor koji stabilizuje i štiti srpski narod na KiM - rekao je Mojsilović.

Ocenio je da je stanje na Kosovu veoma komplikovano. 

- Stanje na KiM je složeno i veoma komplikovano u nedostatku čak i razgovora na temu uslovno rečeno normalizacije odnosa ostavlja se prostor za bilo šta što može da se podvede pod sukob. Svake godine imamo određenu spiralu gde se bukvalno krećemo na ivici većih sukoba - kazao je on.

Podsetio je da je na Kosovu bilo incidenata u maju i septembru ove godine i upitao ko može da garantuje da nekih budućih incidenata neće biti, kada ne postoje opcije u političkom smislu koje garantuju bezbednost i stabilnost, kao i za to da se situacija, ako ništa drugo održi u postojećem stanju. 

- Imamo trenutno na snazi preveliki broj i prekomerno angažovanje policijskih snaga na severu, bukvalno na 24 pozicije su snage kosovske policije bilo da su specijalne ili interventne jedinice. Uz to dodajem i da je KFOR podigao svoje prisustvo ne samo na celokupnoj teriritoriji nego i na severu KiM - naveo je general. 

Dodao je da mu to kao vojniku koji se bavi pitanjima bezbednosti "ne uliva previše nade da će se doći do rešenja koje je garant mira i stabilnosti u celini".

- Mi imamo svoje jasno definisane zadatke i od toga ne odstupamo i u krajnjoj meri naređenja dobijena od vrhovnog komandanta se sprovode u potpunosti. Na stranu priča koja se odnosi na naše sporazumne odnose u kontekstu Vojno-tehničkog sporazuma i svega onoga što se vezuje na Rezoluciju 1244 i naše razmeštanje u Kopnenoj zoni bezbednosti, od 2001. se u većoj ili manjoj varijanti menjalo i sa aspekta brojne veličine snaga. U suštini mi smo prisutni i kontrolišemo u potpunosti Kopnenu zonu bezbednosti - zaključio je Mojsilović. 

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading