Vojska tzv Kosova
Foto: Printscreen/Facebook/Armend Mehaj

Šef Alijanse prethodno je boravio u Prištini, gde je imao sastanke sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

O ovoj poseti govorili su Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije i Marko Blažić, Centar za društvenu stabilnost, za "Kurir tv".

- Srbima na prostoru naše pokrajine glasanje, ali i sva druga prava kao što su sloboda kretanja i sloboda veroispovesti treba da obezbedi međunarodna zajednica i elementi koji se nalaze na terenu. Pre svega Euleks i KFOR. Nažalost vidimo da to nije moguće od kada je na vlast došao Aljbin Kurti od kada je srpsko stanovništvo na KiM izloženo teroru - rekao je Blažić i dodao:

- Mislim da će i ovaj događaj iskoristiti za novi hibridno propagandni rat protiv Srba i Srbije i da targetira nas kao faktore destabilizacije, a znamo da je istina upravo suprotna. Mislim da je ova poseta vrlo bitna jer snage KFORA su jedine koje mogu da zaustave nasilje i koliko toliko zaštite naše sunarodnike - rekao je Blažić.

 

Beriša je ocenio da su na delu dvostruki aršini u odnosu zapada prema Beogradu i Prištini.

- Zapad, konkretno zemlje kvinte ako bi želele da se status reši onda ne bismo ni raspravljali o tome šta sme šta ne sme. Mi ovde imamo dvostruke aršine. Ukupno 39 sporazuma koji su potpiasni se ne sprovode. Imamo na delu pritiske na Republiku Srbiju i svakodnevno izbijanje aduta iz ruku republici Srbiji uz učešće upravo Stoltenberga i NATO snaga - rekao je Beriša i dodao:

- Ne zaboravite da upravo one dozvoljavaju da se vrši obuka kosovskih bezbednosnih snaga. Formulacija buduće kosovske vojske je koncipirana tako da se bavi spašavanjem u nezgodnim situacijama, a s druge strane imamo poptuno opremanje dronovima i savremenom vojnom opremom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading