"OVO JE SRAMOTA" Bocan razvalio zapadne ambasadore u Prištini
Foto: Youtube/Printscreen

Prezir Berlina i Pariza prema sećanju o vojnoj slavi srpske vojske, velike žrtve koju su srpski vojnici prineli na oltar pobede zemalja Antante tokom Prvog svetskog rata nedvosmisleno potvrđuje večitu srbofobnu nastrojenost Zapada, ocenio je danas ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko.

Komentarišući nedavno izmeštanje spomenika palim srpskim borcima sa prištinskog groblja, ambasador je podsetio da je samo za četiri godine Prvog svetskog rata srpski narod izgubio više od 1,2 miliona ljudi, što je tada bila trećina stanovništva.  

Stoga je on ovaj čin ocenio kao "sramnu akciju", koja se "u potpunosti uklapa u politiku Zapada, usmerenu na menjanje istorijske pravde i široko rasprostranjen 'rat protiv spomenika', koji se odavno vodi i protiv Rusije". 

"Poražava cinična, nemoralna i protivzakonita odluka takozvanih 'ambasadora' Francuske i Nemačke u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija da sa prištinskog groblja samovoljno prenesu spomenik srpskim vojnicima, koji su pali tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, i zamene ga spomen obeležjem posvećenom 'francuskim vojnicima poginulim na Kosovu'. Pogoršava situaciju i to što 'diplomate' umesto zvaničnog izvinjenja i vraćanja spomenika na prvobitno mesto nastavljaju da arogantno insistiraju na tome da su 'u pravu'", objasnio je Bocan-Harčenko.

"Zbog toga su i toliko licemerne i destruktivne akcije zapadnjaka u regulisanju kosovskog pitanja, kada oni otvoreno antisrpske predloge 'evropskih posrednika' predstavljaju kao 'kompromis' između Beograda i Prištine, dok potonja faktički od svojih zapadnih pokrovitelja dobija kart blanš da pojača policijski teror nad srpskim stanovništvom u opštinama na severu pokrajine".  

"Ambasada Rusije u Beogradu izražava solidarnost sa rukovodstvom Srbije i Srpskom pravoslavnom crkvom koji ulažu napore da se memorijal u Prištini što pre vrati u izvorno stanje", navodi se u današnjem saopštenju ambasadora, objavljenom na Telegramu. 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
snek

15.11.2023 09:12

srbi otreznite se,zar ovo nije dovoljan razlog da se okanemo EU,jer ne delimo iste vrednosti i da promenimo kurs