Aljbin Kurti
Foto: EPA/EPA/Alo Ikustracija

Reagujući na ove pretnje, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da je Aljbin Kurti još jednom pokazao „lice ratnog poglavice“ i da je na ovaj način izneo najotvoreniju pretnju Srbima na Kosovu i Metohiji. Petković je naveo da dodatne policijske i paravojne snage koje Kurti namerava da angažuje ne služe za odvraćanje bilo kakve spoljne pretnje, jer takva pretnja ne postoji.

- Reč je o jačanju formacija za zastrašivanje i terorisanje srpskog življa na Kosovu u cilju nastavka etničkog čišćenja Srba od strane Kurtija. Poručujući da njega i njegovu kaznenu ekspediciju „neće moći da zaustave ni na jugu ni na severu“, Kurti jasno Srbe definiše kao neprijatelje na koje treba ići silom i oružjem - naglasio je Petković, koji je dodao da i po Briselskom sporazumu specijalne jedinice i tzv. KBS nemaju šta da traže u srpskim sredinama.

koneferncija

Foto: Tanjug/printscreen

 

- Srbi su, i po Briselskom sporazumu i prema principima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, ali i međunarodnim garancijama, nadležni da se sami staraju o redu i bezbednosti tamo gde žive. Ovo nije samo još jedna od brojnih Kurtijevih pretnji, već je reč i o najdirektnijoj negaciji samog smisla dijaloga, i jasno je da on ne misli o suživotu i međunacionalnom poverenju, jer njegov plan je monoetničko Kosovo, a jačanje policije i tzv. KBS je sredstvo da dođe do tog cilja - izjavio je Petković.  

I Srpska lista smatra da je Kurtijeva izjava da ga „niko neće zaustaviti na severu, ni na jugu“ i da će sledeće godine angažovati još 500 policajaca i 600 pripadnika tzv. KBS očigledna pretnja Srbima i na severu i na jugu KiM.

- I pored jasnih poziva iz međunarodne zajednice da se zaustavi dalja eskalacija, a Priština započne sa deeskalacijom i formiranjem Zajednice srpskih opština, Aljbin Кurti je dao izjavu da ga niko neće zaustaviti ni na severu ni na jugu, a da će u tu namenu sledeće godine angažovati još 500 policajaca i 600 pripadnika tzv. КBS, što je očigledna pretnja Srbima i na severu i na jugu Кosova i Metohije - navodi se u saopštenju Srpske liste.

Ova stranka smatra da je formiranje dodatnih jednonacionalnih oružanih formacija u ovakvom trenutku odraz očigledne želje da se umesto dijalogom problemi rešavaju militarizacijom ovog prostora i oružanim formacijama.

- Težina te pretnje je još veća, jer je Kurti u prethodnom periodu izjavio da polovinu Srba treba proterati, a polovinu uhapsiti, kao i da će Srbi platiti i patiti. A onda su Srbi bili prebijani, hapšeni, ugnjetavani, a svet je to nemo posmatrao. Zato pozivamo međunarodne aktere da podignu glas i spreče Kurtijeve planove koji bi svojim ostvarenjem značio progon srpskog naroda sa svojih vekovnih ognjišta i stvaranje policijske države u pokušaju - navodi se u saopštenju Srpske liste.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading