Skup podrške Velikoj Albaniji
Foto: Alo/Alo

- Kosovo je poslednjih godina postalo uvozno zavisno od radnika koji dolaze iz Turske, Bangladeša, Pakistana, Indije i drugih zemalja, jer domaći radna snaga odlazi u inostranstvo, a taj problem tek bi mogao da eskalira nakon 1. januara i početka primene vizne liberalizacije za zemlje EU - upozorava Grdžaljiu. 

Kako je ukazao za Kosovo onlajn, iz južne srpske pokrajine najviše odlaze mladi, i to ne samo oni koji su bez posla ili u teškoj socijalnoj situaciji, već i obrazovani, a privatni sektor ostaje bez radne snage.

- Uzimajući u obzir da ćemo od januara imati viznu liberalizaciju, plašim se da ćemo kratkoročno imati veliki egzodus, jer će veliki broj mladih pokušati da ode na zapad i pronađe posao - rekao je Grdžaljiu.

Najveći je problem, ističe on, što sa Kosova odlaze mladi posle završene srednje škole ili fakulteta, a među njima je najviše onih iz medicinske struke - lekara, ali i IT stručnjaka.

- Sa Kosova ne odlaze samo oni koji su bez posla i socijalni slučajevi, već odlaze i obrazovani ljudi, odlaze čak i porodice koje imaju dobra primanja i dobar život, jer se plaše za svoju budućnosti. Kada je reč o bezbednosti, sigurnosti, zdravstvu, obrazovanje, svako traži bolje uslove. To je taj veliki problem, šta će ubuduće biti sa privatnim sektorom, a pogotovo kada je u pitanju planiranje ekonomskog razvoja, kako će se to postići kroz uvoz radne snage. Ili kako će se postići ekonomski razvoj kada izvozimo kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu - pita se Grdžaljiu.

On tvrdi da ljudi sa Kosova pretežno odlaze u Nemačku, Austriju, Švajcarsku, ali i Sloveniju, Italiju, Hrvatsku.

Uprkos upozorenjima stručnjaka da će doći do masovnog odlaska radnika, tvrdi Grdžaljiu, niko nije shvatio ozbiljnost situacije.

BONUS VIDEO


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
sara

30.10.2023 09:55

Neka odlaze, Kosovo nije njihova domovina, već Albanija!!!!!.

Bla Bla

30.10.2023 11:15

Pa ajde da se i to desi odlazak svih sa KiM a isto odlazak NATO-zlo!