PAKLENI PLAN KURTIJA Evo zašto Priština odbija da sedne za pregovorački sto
Foto: Youtube/Printscreen

- Svi pozivi koji su došli od strane Brisela, ali i od strane SAD, jeste vraćanje na Ohridski dogovor, na ohridsku mapu puta. Izbegavanjem nastavka razgovora, u stvari izbegava se da se prva tačka iz te mape puta sprovede. A prva tačka u ohridskoj mapi puta bila je Zajednica srpskih opština. I svako novo sedenje za stolom i prihvatanje dijaloga jeste u stvari razgovor o ZSO - rekao je Anđelković za Tanjug.

On je istakao da je bilo očekivano da na samitu Berlinskog procesa u Tirani ne dođe do susreta premijerke Srbije Ane Brnabić i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

- Ta ideja od Borelja, Makrona i ostalih, da će doći do nekog susreta, mislim da je jasno da tog susreta neće biti. To nije bilo ni za očekivati, imajući u vidu da Osmani nije htela da se susretne u Španiji sa predsednikom Srbije. Sa jedne strane vi imate zalaganje za dijalog, jučerašnje izjave svih evropskih lidera koji su krenuli za Tiranu, da insistiraju da se razgovori nastave. To je rekla i Fon Der Lajen juče. A sa druge strane, Kurti i prištinska administracija ne žele nikakve razgovore sa Beogradom. A opet se pozivaju obe strane da nastave dijalog, a paralelno sa time mi imamo nove incidente protiv srpskog naroda, kao što vidimo ne samo na KiM, već i u Veneciji, gde su napadnuta srpska deca od strane nekih Albanaca - rekao je Anđelković.

Govoreći o tempu pridruživanja EU, on je podsetio da je prethodni predsednik Evropske komisije dao rok da će zemlje Zapadnog Balkana biti primljene u EU do 2024. godine.

- Sada su oni rekli 2030. godine. Tako da ti datumi više služe kao psihološko zamajavanje. Kad pogledate sve prethodne zemlje primljene u EU, nijedna nije toliko čekala da je prime u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana, a da ne kažem u odnosu na Srbiju. Da ne pričam o tome kako je Bugarska primljena preko noći, ili 10 zemalja u paketu, nikakve uslove nisu bili ispunuli. Ovo je teatar da ne kažu da su protiv Otvorenog Balkana, gde se same zemlje Zapadnog Balkana dogovaraju kako bi napravile neki mini-šengen. A pošto oni to ne žele, onda oni obećavaju da će sve zemlje i teritorije sa Zapadnog Balkana ući do 2030. godine - rekao je Anđelković.

On je dodao da EU ne odgovara da šest zemalja Zapadnog Balkana naprave zajedničko tržište od 20 miliona ljudi, jer veći uticaj imaju na pojedinačne zemlje nego na svih šest zajedno.

Anđelković je rekao da za 10 godina trajanja Berlinskog procesa još nije video nikakav efekat.

- Jel se pomerilo nešto, u smislu lakše komunikacije prema EU, jel se pomerilo nešto, u smislu da je neko postao član EU? - upitao je on i dodao da se na KiM zbog Kurtija podstiče atmosfera straha i atmosfera da ljudi moraju nešto da učine da odbrane porodice, pa se "tako dogodi Banjska".

Anđelković smatra da mnogi ne bi žalili da Kurti sprovede svoj naum da protera Srbe sa KiM, navodeći da je uveren da Srbija to neće dozvoliti.

 

@alo_portal Ministar odbrane Miloš Vučević odbacio je danas optužbe prištinskih vlasti da je Srbija obučavala i naoružavala Srbe na Kosovu i Metohiji! #alo #milošvučević #alodnevnenovine #alonovine #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading