Pucnjava u Banjskoj
Foto: AP/Tanjug/Ap

On je rekao da se to videlo po mnogim elementima, između ostalog i po spremnosti koju je pokazala tzv. kosovska policija.

"Oni ne samo da su imali spremne specijalne snage, nego su uspeli da ih u tako kratkom vremenskom periodu podignu na punu operativnu sposobnost, što je veoma delikatno i teško. I ne samo to, već su se spremili i u realnom vremenu prenosili celu operaciju", izjavio je Lunić za Tanjug.

On je ocenio da se postavlja pitanje čiji je bio interes da grupa Srba uleti u jednu takvu zamku, kao i ko je omogućio toj grupi Srba koridor za izvlačenje i da ne bude mnogo više žrtava nego što je bilo.

Pucnjava u Banjskoj

Tanjug/Ap

 

 

Komentarišući navod Milana Radoičića koji je u svom saopštenju rekao da je došao iz Srbije, Lunić kaže da je verovatno tako i bilo.

On je dodao da je, ne ulazeći u to ko je odakle došao, želja mnogih da se okarakterišu kao borci za slobodu, ali da nije pitanje kako će oni biti percipirani u delu javnosti i svog okruženja, nego kako ih međunarodna zajednica percipira, a ona im je, kako je rekao, već dala epitet da su teroristi.

"Ako kažu da je bio teroristički napad, takav napad izvode teroristi. To možemo zaključiti. Zato treba da se brinemo o posledicama toga, kako kratkoročnim tako i dugoročnim, jer ovo generalno utiče i na geopolitičku poziciju Srbije, ne samo u regionu, nego i u svetu. Utiče tako što je otežava u pregovaračkom procesu sa Prištinom, ali i u kontekstu harmonizacije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije", rekao je Lunić.

Pucnjava u Banjskoj

Visar Kryeziu (STR)

 

 

On je, govoreći o tome kome je incident u Banjskoj mogao da odgovara, istakao da su među takvima Rusija i sam Aljbin Kurti, ali da ne bi isključio ni neke zapadne centre moći jer, kako je rekao, zašto bi u svemu bio unison stav između Vašingtona i nekih drugih centara moći.

"Rusiji u ovom trenutku odgovara diversifikacija sukoba u bilo kom delu sveta, pa i na Zapadnom Balkanu. Što se Kurtija tiče njemu, incident ide u prilog jer je njegova pozicija u pregovorima pre incidenta bila loša. Setimo se da je to jutro bio planiran sastanak u Berlinu praktično oko političke budućnosti samog Kurtija kao pregovarača, a Evropska unija je već uvela i deo ekonomskih sankcija Kosovu zbog nekooperativnosti" rekao je Lunić.

On je ocenio da je razvoj događaja pre incidenta u Banjskoj bio u kontekstu podrške Zapada Srbiji i Srbima na Kosovu i Metohiji, ali da je incident potpuno preokrenuo situaciju.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading