Euleks
Foto: Profimedia/Profimedia

Kao odgovor na pozive direktora Kancelarije za Kosovo dr Petra Petkovića za istragu o nedavnim događajima u Banjskoj, na severu Kosova, Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) izdala je saopštenje za Pavlović Tudej, rasvetljava o njegovoj ulozi i mandatu u tom pitanju.

„Euleks nema izvršni mandat da vodi istrage“, rekao je portparol misije EULEKS-a na Kosovu.

Portparol je naglasio da su aktivnosti Euleksa sprovedene u skladu sa njegovim mandatom i u okviru ograničenja koja diktira aktuelna bezbednosna situacija

„U skladu sa svojim mandatom i u granicama koje je dozvoljavala tadašnja bezbednosna situacija, Euleks je pažljivo pratio bezbednosna dešavanja tokom čitave operacije (tzv.) Kosovske policije, ostajući sve vreme u bliskoj koordinaciji sa (tzv.) Kosovskom policijom i KFOR-om/NATO", naveo je portparol.

„Misija je takođe pratila i nastavlja da prati aktivnosti kosovskih vlasti u vezi sa napadom, kao što su istrage, zaplene i pretresi", dodaje se.

Pavlović Tudej je ranije danas dobio pismo od Petera Petkovića, direktora Kancelarije za Kosovo, u kojem on zvanično traži od Misije Euleksa na Kosovu da formira nezavisnu komisiju koja će istražiti okolnosti tragične pogibije trojice Srba u Banjskoj u septembru. 24, 2023.

„Zahtevamo da obdukcijama koje će biti obavljene u Prištini prisustvuje i nezavisni tim koji se sastoji od međunarodnih forenzičkih veštaka, uključujući najmanje jednog veštaka koga delegira srpska strana“, naglasio je Petković u pismu.

 

@alo_portal Beograđani sa decom pale sveće za ubijene Srbe #alo #alodnevnenovine #hram #beograd #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Srpkinja

28.09.2023 20:53

To smo i ocekivali jer oni nisu prefstavnici UN nego NATOA. To pitanje se mora pod hitno izneti pred SB UN.