Vesli Klark
Foto: Alo/Alo! Ilustracija

- Takvih slučajeva je bilo i tokom naših ranijih iskustava na Balkanu devedesetih godina, kada su pojedini manastiri bili uporišta srpskog nacionalizma, što nije isključivalo njihovo korišćenje kao arsenala naoružanja. Nadam se da će KFOR instistirati da sve to bude provereno – jer za tako nečim nema mesta u trenucima nastojanja da se obezbedi sporazum o autonomiji za kosovske građane srpske nacionalnosti - rekao je Vesli Klark.

Iz Eparhije ističu da su već obavestili javnost o onome što su tzv. Kosovska policija i Euleks pronašli u manastiru, odnosno u objektu koji je van manastirskog kompleksa, pišu Novosti.

"Taj prostor, u trenutku dešavanja, iguman manastira i bratija nisu bili u stanju da kontrolišu, a u njega su naoružana lica 24. septembra samostalno ušla, kao i u dvorište manastira i ostavili jedan deo oružja i opreme prilikom njihovog povlačenja", navodi se u saopštenju.

Nakon detaljnog pregleda manastira koji je obavila tzv. Kosovska policija i Euleks u prisustvu igumana Danila, kako se dodaje, utvrđeno je da u samom manastiru nije bilo skladišteno nikakvo oružje.

"To je suprotno duhovnoj ulozi Crkve koja se protivi svakom vidu nasilja. Ova proizvoljna izjava penzionisanog američkog generala ne doprinosi izgradnji mira već podstiče širenje netačnih informacija i ugrožava objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji", ukazuje se.

SPC na Kosovu ostaje vrlo odlučna u svom stavu da se protivi bilo kakvoj vrsti nasilja i sukoba i zato je među prvima osudila nasilje koje se desilo toga dana na severu u okolini manastira Banjske, ukazuje se.

Eparhija raško - prizrenska je istakla i da SPC i ovom prilikom poziva na mir i bezbednost za sve građane.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading